Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Puigdemont convoca una cimera de partits pro-referèndum i els Comuns es desmarquen

Un termini d '"una o dues setmanes" seria "raonable" per fixar data i pregunta, afirma la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté

Carles Puigdemont, President de la Generalitat de Catalunya

públic i agències

El president català, Carles Puigdemont, ha decidit posar el peu a l'accelerador i convocar una reunió a tots els partits favorables al referèndum, per poder analitzar la situació creada després de la negativa del govern de Maraino Rajoy i abordar la possible data i pregunta del referèndum.

Puigdemont respon així d'aquesta manera a la crida que van fer les entitats sobirantistes (ANC, Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la independència, AMI), que aquest dissabte van mantenir una reunió extraordinària, van dir que "no té sentit esperar més" i van demanar al President que donés data i pregunta el més aviat possible, però tant el partit Catalunya en Comú com el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) s'han desmarcat dient que, en principi, no participarien a la cimera de partits pro-referèndum anunciada per la Generalitat per aquest dimarts a la tarda.  

La convocatòria ha estat anunciada aquest diumenge per la consellera de Presidència, Neus Munté i, posteriorment, Presidència de la Generalitat ha publicat en la seva agenda la reunió de dilluns 29, a les 17:00 hores, al Palau de la Generalitat, amb els representants dels partits polítics que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum, en una cita en la qual també hi seran, a més de Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera de Presidència.

Neus Munté, consellera de Presidència de la Generalitat

Neus Munté, consellera de Presidència de la Generalitat

Munté ha reconegut que tal com estan les coses, després de la resposta megativa de Rajoy, per carta, a la petició de diàleg que li havia fet també per escrit Puigdemont, "el que toca" es fer "passos endavant i prendre de decisions que no es poden demorar ni dilatar".

La consellera considera que un termini d '"una o dues setmanes" seria "raonable" per fixar data i pregunta. "No sé què farà l'Estat, però sí que sé què farà el Govern: mantenir la seva fermesa en la celebració del referèndum", ha dit.

"Hem de ser realistes i prendre'ns això amb molta serietat, res de frivolitat, perquè la reacció de l'Estat ha estat aquesta (les querelles a membres del Govern i el Parlament) i el que hem rebut són exabruptes, amenaces i comparacions que són absolutament intolerables", ha afegit.

Munté també ha explicat que a la reunió han estat convocades "totes aquelles organitzacions polítiques amb representació parlamentària i favorables al referèndum", com "ERC, el PDeCAT, Demòcrates de Catalunya, la CUP, Avancem, MES (Moviment d'Esquerres) i totes les organitzacions aglutinades al voltant del grup SíQueEsPot, com ICV, Catalunya en comú, Podem i EUiA ".

Els Comuns no participaran a la reunió

Catalunya em Comú, però, ha anunciat que, en principi, no participarà en la reunió convocada per Puigdemont. La resposta al rebuig de Mariano Rajoy a qualsevol possibilitat de reconèixer el dret a decidir de Catalunya ha de donar-se, segons ells, des del Pacte Nacional pel Referèndum.

Tot i així, fonts de Catalunya en Comú, consultades per Efe, han precisat que aquesta formació estarà en "qualsevol mobilització democràtica" i sempre participarà en el procés cap a la realització del referèndum.

Xavier Domènech, Coordinador de Catalunya en Comú. EUROPA PRESS

Xavier Domènech, Coordinador de Catalunya en Comú. EUROPA PRESS

Després de les "desqualificacions" de Rajoy és el moment de convocar el Pacte Nacional pel Referèndum, que "representa el 80% de la població i que és un pacte de país, de Catalunya, i no d'un Govern o full de ruta, i és òrgan que ha d'establir els mecanismes necessaris per aconseguir un referèndum efectiu", han assenyalat.

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'ha mostrat "perplex" per la convocatòria en cap de setmana d'una cimera política d'aquestes característiques, i ha insistit en que els Comuns voldrien "que aquesta reunió no es convoqués" i que sí es reunís el Pacte Nacional pel Referèndum.

Domènech entén que una reunió com la de demà podria acabar "substituint l'espai de les majories a Catalunya, que és el que ens fa forts a tots i ens permet tenir el camí per aconseguir el referèndum". Una reunió "amb presses per demà mateix no em sembla el millor camí per aconseguir un referèndum efectiu", ha precisat.

CSQP no té previst tampoc participar a la reunió convocada pel President, però fonts de Podem Catalunya, que formen part del mateix grup parlamentari, sí que hi assistiran. 

Miquel Iceta: "El problema no es pot negar"

El PSC, que fa uns anys defensava el dret a decidir de Catalunya, en el marc  d'una "consulta legal i acordada", no ha estat convocat a la reunió, perquè avui no forma part de les organitzacions que reclamen la celebració del referèndum. El seu primer secretari, Miquel Iceta, considera que han "fet bé" en no convocar-los, i ha dit que la insistència en la via d'un "referèndum il·legal" és "anar contra les roques" i ha tornat a afirmar que el seu partit no participarà "en cap convocatòria que sigui unilateral i il·legal ".

Iceta ha afirmat a més que Rajoy té raó quan diu que no pot estar a favor d'un referèndum perquè "el Tribunal Constitucional ha dit que no es pot fer si abans no es canvia la Constitució".

No obstant això, "el problema no es pot negar", ha dit i ha recordat que a Catalunya hi ha un 48 per cent de ciutadans que han votat a partits favorables a la independència, el que significa "que hi ha una part fonamental de la població catalana que no està a gust i dir senzillament que s'ha de complir la llei és no fer la feina ".

En aquest sentit, Iceta sí creu que cal anar "més de pressa" per convertir Espanya en un estat federal, per posar solució al conflicte entre l'Estat i la Generalitat i l'auge de l'independentisme. "Podria estalviar el que avui sembla impossible, que és que ens estalviem el xoc institucional quan el Govern de la Generalitat convoqui un referèndum per al qual no té competències", ha declarat.

Preguntat sobre com creu que acabarà aquest conflicte, Miquel Iceta ha vaticinat que hi haurà unes eleccions tot i que "quan i de quina naturalesa es fa més difícil de dir", però les veu per a final d'aquest any o principis de 2018.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?