Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Puigdemont utilitza mà dura per tancar la crisi creada pel conseller Baiget, a qui substitueix per Santi Vila 

El conseller d'Empresa i Coneixement havia afirmat que davant les reaccions de l'Estat per impedir la celebració del referèndum caldria buscar "altres alternatives", i que potser la consulta convocada pel dia 1 d'Octubre podria convertir-se en un esdeveniment similar al del 9N de 2014.

Santi Vila, nou conseller d'Empresa i Coneixement / EFE

PÚBLIC

Carles Puigdemont ha optat per resoldre de manera dràstica la crisi generada per un del seus consellers. Ha destituit Jordi Baiget i ha nomenat Santi Vila com a nou conseller d'Empresa i Coneixement.

Jordi Baiget havia obert un important esquerda entre les forces independentistes quan en una entrevista concedida al diari El Punt Avui havia afirmat que davant les reaccions de l'Estat per impedir la celebració del referèndum caldria buscar "altres alternatives", i que potser la consulta convocada pel dia 1 d'Octubre podria convertir-se en un esdeveniment similar al del 9N de 2014.

En un comunicat del Govern de la Generalitat s'ha informat que el president  Puigdemont ha signat "aquest tarda el nomenament de Santi Vila com a nou conseller d’Empresa i Coneixement, en substitució de Jordi Baiget. Aquest relleu entrarà en vigor demà quan sigui publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Santi Vila mantindrà temporalment el càrrec de conseller de Cultura fins que es nomeni un nou titular del departament".

La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, havia reaccionat amb elogis a la trajectòria política de Baiget. Fonts de Presidència de la Generalitat han assenyalat que Baiget ha acceptat la destitució amb un cert gest de reconeixement d'un error, davant del qual calia que Puigdemont  reaccionés amb 'mà dura'. 

​Santi Vila, sovint considerat com a membre del sector més moderat del partit de Puigdemont, ha declarat abans de la decisió del President, què la participació serà "la clau" que determinarà l'èxit o fracàs del referèndum que s'acabi fent.

"No està escrit enlloc que això que ens passa hagi de acabar en un conflicte", ha assegurat aquest dilluns en una conferència-col·loqui organitzada per La Vanguardia.

Vila no ha volgut deixar lloc a dubtes i ha qualificat d'inapel·lable i irrenunciable el fet que els catalans puguin decidir el seu futur polític en un referèndum. També ha estat ben explicit en les seves mostres de total fidelitat al President. "El meu compromís amb Puigdemont és total. Li he donat el meu suport i li continuaré donant", ha dit Vila.

Aquest mateix dilluns, El president català havia assegurat que el procés sobiranista el que es busca és l'entesa amb Espanya de la  Catalunya sobirana i havia demanat al cap del Govern, Mariano Rajoy, que afronti la situació com una "operació d'Estat".

S'ha pronunciat d'aquest manera en la presentació del llibre "Dos Estats" (Arpa Editors), del delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, un acte al qual han assistit els consellers Santi Vila i Jordi Jané, entre altres personalitats.

Puigdemont ha destacat que aquest procés "no és per donar l'esquena a Espanya ni és antiespanyol", ja que el seu objectiu és "tornar-se a entendre" amb Espanya de manera "fraternal", però des de la forma d'un Estat català.

Sobre el possible paper de la Monarquia en el cas català, ha subratllat que és Mariano Rajoy qui primer hauria de "assumir" que per resoldre la situació de Catalunya és necessària una "operació d'Estat" i que seria a partir d'aleshores quan podria tenir algun paper el rei Felip VI.

Puigdemont ha criticat "la noció religiosa i sagrada de la unitat d'Espanya", quan "cap unitat és sagrada, ja que els Estats són convencions humanes".

Ha avalat el contingut del llibre de Mascarell, fins al punt que ha considerat que podria enviar-lo al Congrés dels Diputats, on ha dit que no sap encara si acudirà després de les condicions fixades per la presidenta de la Cambra, Ana Pastor.