Público
Público

Procés sobiranista El TC tomba part de la llei de consultes del 2010 i el Comissionat per a la Transició Nacional de Catalunya

La normativa sobre les consultes la va aprovar el govern tripartit. 

Seu del Tribunal Constitucional.

AGÈNCIES I PÚBLIC

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat aquest dimecres per unanimitat part de la llei catalana de consultes aprovada el 2010. D'aquesta manera ha estimat el recurs interposat aquell mateix any pel Govern espanyol contra aquesta normativa de consultes populars per via de referèndum, que va tirar endavant l'executiu tripartit.

En conseqüència l'alt tribunal ha declarat que una part substancial d'aquesta llei, tota la que es refereix al referèndum d'àmbit autonòmic, és inconstitucional i nul·la, segons consta en una resolució que ha tingut com a ponent el magistrat Cándido Conde-Pumpido. La sentència considera que amb aquesta llei la Generalitat va regular una modalitat de referèndum que no està prevista a la Constitució, perquè les comunitats autònomes només ho podrien regular si l'Estat fes una llei orgànica que ho permetés.

A més, el TC ha anul·lat també per unanimitat el Decret de la Generalitat de Catalunya 16/2015 pel qual es va crear el Comissionat per a la Transició Nacional, el pla del Govern per a la preparació de les estructures d'Estat i d'infraestructures estratègiques en el marc de la deriva sobiranista. Pel que fa al Comissionat, càrrec que ocupa ara mateix Carles Viver Pi-Sunyer, l'alt tribunal considera que envaeix competències estatals, ja que té com a objectiu "impulsar, coordinar i implementar les mesures necessàries per a la culminació del procés de transició nacional i el seguiment de les estructures d'estat".