Público
Público

Procés sobiranista Trontolla la majoria independentista al Parlament mentre la majoria dels catalans veu bé el referèndum unilateral

El primer baròmetre del CEO del 2017 preveu un retrocés tant de JxSí com de la CUP amb relació a les eleccions del 2015. El suport a la independència baixa lleugerament, però més de la meitat dels catalans volen la consulta amb acord o sense amb el govern espanyol. 

El vicepresident Junqueras i el president Puigdemont. REUTERS/Albert Gea

PÚBLIC

El primer baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) mostra un cert desgast de les formacions independentista, fins al punt que els grups partidaris de la República catalana podrien perdre la majoria absoluta al Parlament. Ara bé, al voltant de tres de cada quatre catalans són partidaris de celebrar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya i més de la meitat veuen amb bons ulls que es faci de manera unilateral, és a dir, sense que hi hagi un improbable acord amb el govern espanyol.

El baròmetre del CEO, que s'ha presentat aquest dijous al matí, preveu un retrocés electoral de Junts pel Sí, que passaria dels 62 diputats actuals a 58-60 si avui es fessin eleccions al Parlament. Ara bé, l'enquesta s'ha de posar en quarantena, tenint en compte que sobretot ERC ha insistit que la coalició amb el PDECat, a banda d'altres formacions menors, no es repetirà. En qualsevol cas, aquest resultat dificultaria mantenir l'actual majoria independentista a la cambra, atès que la CUP també perdria suport i passaria de 10 a 8 diputats. Malgrat això, la formació anticapitalista experimentaria una millora respecte els sondejos precedents.

Com a segona força al Parlament, es mantindria Ciutadans, malgrat que el partit d'Inés Arrimadas baixaria de 25 a 20-21 escons, mentre que Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) ascendiria a la tercera posició amb entre 18 i 19 representants, molt per damunt dels 11 actuals. Cal tenir en compte també que aquest espai està en procés de constitució del nou partit polític dels Comuns, que viurà la seva assemblea constituent el proper 8 d'abril, amb el dubte del paper que finalment hi tindrà Podem Catalunya. PSC obtindria entre 15 i 16 escons, quan ara en té 16, mentre que el PP passaria dels 10 actuals a 13.

Pel que fa a les eleccions al Congrés, la formació més votada seria En Comú Podem, però qui més representació obtindria seria ERC. Els republicans passarien de 9 a entre 12 i 14 diputats, mentre que els Comuns es mourien entre els 11 i els 12. El PSC mantindria els 7 actuals, el PP i Ciutadans en podrien perdre un i quedar-se amb cinc i quatre, respectivament, mentre que el PDECat en trauria sis, quan ara en té vuit.

Baixa el suport a la independència

El suport a la celebració d'un referèndum queda per sota del 80% que els darrers anys s'havia esmentat constantment i estaria una mica per sota del 75%. El 22,7% dels enquestats no vol que es convoqui «en cap cas» una consulta d'aquest tipus, mentre que el 50,3% hi està a favor «tant si ho vol com si no el govern espanyol» i el 23,3% hi està d'acord però només si és acordat. Ara bé, no està gens clar que l'opció independentista obtingués la victòria en una consulta, ja que ara mateix els partidaris d'un Estat independent serien el 44,3% dels consultats, un punt menys que l'anterior baròmetre, mentre que els contraris han pujat del 46,8% al 48,5. En qualsevol cas, només el 17,6% dels catalans opinen, segons el baròmetre, que el govern espanyol oferirà un acord que sigui acceptable per a la majoria del Parlament.

En aquest sentit, les relacions Catalunya-Espanya es manté com el tercer principal problema que té Catalunya, ja que l'assenyalen el 29,9% dels enquestats, per damunt del 26,2% de l'anterior baròmetre. En primer lloc apareix la insatisfacció amb la política (43,7%), per davant de l'atur i la precarietat laboral (41,9%).

¿Te ha resultado interesante esta noticia?