Público
Público
medi ambient

Projecten un parc eòlic marí flotant a la zona del golf de Roses

No s'ha concretat el nombre de molins que s'hi preveuen ni la inversió que suposarà. Els impulsors preveuen que quan entri en funcionament, que serà al voltant del 2026, eviti l'emissió de fins a 21 milions de tones de CO2.

Golf de Roses.
Golf de Roses. ACN

acn

L'empresa de desenvolupament d'energia eòlica marina BlueFloat Energy i el grup d'enginyeria i tecnologia SENER projecten un parc eòlic marí flotant a entre 10 i 22 quilòmetres del golf de Roses (Alt Empordà). El projecte, que encara no ha engegat la tramitació, busca posicionar l'Empordà com a punt de referència en la lluita contra el canvi climàtic a Catalunya. I és que preveuen que, quan entri en funcionament al voltant del 2026 i en una primera fase, eviti l'emissió de fins a 21 milions de tones de CO2. La iniciativa, que rep el nom de Parc Tramuntana, s'ha presentat aquest dilluns a diferents agents de la comarca, entre ells ajuntaments, Consell Comarcal, pescadors i entitats ecologistes.

De moment, però, no s'ha concretat el nombre de molins que s'hi preveuen ni la inversió que suposarà. El que sí que s'ha avançat és que s'instal•larà en les zones de veda ja definides pel sector pesquer "amb l'objectiu de no interferir en la seva activitat".

Els impulsors asseguren que la iniciativa està alineada amb els objectius de sostenibilitat energètica de la Generalitat, plasmats a la Llei de Canvi Climàtic del 2017. La llei té com a objectiu que les tecnologies de generació d'electricitat renovable cobreixin el 50% de la demanda elèctrica de Catalunya l'any 2030 i del 100% l'any 2050.

Cobrir la demanda elèctrica de la demarcació

Segons diuen, el Parc Tramuntana podria cobrir, en la seva primera fase de 500 MW, el 45% de la demanda elèctrica actual a la província de Girona i de pràcticament el 90% amb el parc en ple funcionament (amb una capacitat total de 1.000 MW). Una situació, insisteixen, que permetria el subministrament energètic de tot el territori "amb generació de Km0". També remarquen que evitarà ocupar espais terrestres i que, per tant, serà "menys invasiu" que d'altres alternatives.

D'altra banda, asseguren que la concepció del projecte permetria aconseguir finançament per a la seva construcció a través de fons de recuperació europeus. I és que a banda de la instal·lació prevista en zones de veda, la intenció és que contribueixi a la regeneració dels ecosistemes marins i a la biodiversitat i que doni suport a l'electrificació de les flotes pesqueres del territori. Tot plegat, reduint l'ús de combustibles fòssils i a la descarbonització d'indústries electrointensives com és el transport. 

Un "nou atractiu turístic"

Amb tot, esperen que generi un nou atractiu turístic a la zona i representi una oportunitat per impulsar la recerca i la innovació energètica per a les universitats, centres d'investigació i empreses gironines i d'abast nacional. Per això, estarà obert a la participació de persones del territori que vulguin invertir-hi.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?