Público
Público

Protesta veïnal al Raval contra l'ampliació del MACBA a la plaça dels Àngels: "No podem perdre ni un m2 d'espai públic"

Adverteixen d'accions "contundents" si no s'atura immediatament el procés i es convoca un consell de barri

Diverses persones s'oposen a l'ampliació del MACBA a la plaça dels Àngels.
Diverses persones s'oposen a l'ampliació del MACBA a la plaça dels Àngels. Blanca Blay / ACN

Diversos col·lectius i veïns del Raval s'oposen a l'ampliació del MACBA a la plaça dels Àngels. L'ampliació, diuen, suposaria perdre gairebé mil m2 d'espai públic de la plaça perquè el museu comptaria amb un nou edifici de tres plantes que taparia el Convent dels Àngels. Els veïns volen evitar que el projecte tiri endavant, ja que el Raval és un dels barris amb menys espai públic per habitant.

Per això, demanen que s'aturi immediatament el procés d'ampliació i que es convoqui un consell de barri extraordinari a l'octubre per parlar-ne. "Si no s'atura i es convoca el consell de barri començarem accions contundents. Som veïns del Raval i defensarem el nostre barri", ha advertit Elisenda Puchades, membre del col·lectiu de l'Antiga Massana.

L'ampliació del MACBA és fruit d'un acord entre l'Ajuntament de Barcelona i el museu que es remunta al 2019 i que permet, d'una banda, ubicar el CAP Raval Nord a la Capella de la Misericòrdia, i de l'altra ampliar el museu amb un nou edifici a la plaça dels Àngels, a tocar del Convent.

Ara bé, els veïns assenyalen que si bé celebraven que es trobés un espai per al CAP Raval Nord mai no van estar d'acord amb l'ampliació del museu a la plaça. Per això, Carmela Turró, de la Xarxa Veïnal del Raval, ha afirmat que els veïns no poden perdre ni un m2 d'espai públic.

D'altra banda, Puchades ha confirmat que han acordat una reunió amb la directora i el gerent del MACBA per abordar el que ells veuen com un "espoli". Tanmateix, encara no hi ha una data pactada.

La modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per a l'ampliació del MACBA va ser aprovada de manera definitiva a la comissió d'Urbanisme l'octubre del 2021, fa gairebé un any. Segons els veïns, està previst que les obres per al nou edifici del MACBA comencin el febrer del 2023. Per contra, lamenten no tenir notícies sobre la construcció del nou CAP a la Capella de la Misericòrdia, si bé està previst a finals del 2023 principis del 2024.

Accions judicials

"La mobilització no es produeix per novetats rellevants en el camp judicial sinó bàsicament perquè els veïns han pres consciència de la imminència i el risc que s'estén sobre la plaça dels Àngels"

La Xarxa Veïnal del Raval havia presentat al·legacions i el març del 2022 va interposar un recurs contenciós administratiu contra l'ampliació, que va ser admès a tràmit entre l'abril i el maig, segons ha explicat a l'ACN Ivo Recorder, advocat de l'associació Oasi Urbà i representant de la Xarxa Veïnal del Raval.

Segons Ivo Recoder, tot i que el procés administratiu fa temps que va és en els darrers mesos quan els veïns han pres consciència del que significaria a efectes pràctics a nivell urbanístic. De fet, va ser arran d'una trobada per parlar del procés participatiu sobre els usos futurs de la plaça dels Àngels quan els veïns van veure sobre el paper la part de la plaça que es perdria amb el nou edifici del MACBA. Aquesta trobada va ser a principis d'estiu.

Per tot plegat, una vintena de col·lectius del Raval -entre els quals també hi ha l'skater- s'han unit ara per demanar que s'aturi l'ampliació immediatament.

"La mobilització no es produeix per novetats rellevants en el camp judicial sinó bàsicament perquè els veïns han pres consciència de la imminència i el risc que s'estén sobre la plaça dels Àngels", ha comentat Recoder.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?