Público
Público

El PSC haurà de consensuar amb el PSOE els pactes de govern i les aliances electorals

Les dues formacions aproven el nou protocol d'unitat, en el que també s'estableix que serà el PSOE qui decidirà la posició dels socialistes en qüestions de "rellevància constitucional"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i el seu portaveu, Mario Jiménez. EFE / JAVIER LIZÓN

Torna la calma entre PSC i PSOE, després que aquest dilluns s'hagi confirmat que les dues formacions han avalat l'actualització del protocol d'unitat que regeix les seves relacions entre 1978. El document, que posa punt final a la crisi oberta arran de la decisió del PSC de votar no a la investidura de Mariano Rajoy com a president espanyol mentre que el PSOE va optar per l'abstenció, suposa "reforçar" el comitè de coordinació política entre els dos partits, segons ha afirmat el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Aquest comitè estarà integrat pels líders de PSOE i PSC, dos membres de l'executiva del PSOE i dos de la del PSC, i dos membres del grup parlamentari al Congrés, un en representació de cada partit.

El nou document s'ha aprovat per "unanimitat" i se signarà aquest dimarts. Entre d'altres qüestions, estableix que "la celebració d'acords de governabilitat, la política de coalicions, pactes i aliances electorals" sigui "analitzada i consensuada" a la comissió de coordinació política PSOE-PSC.

Els dos partits es "reconeixen recíprocament com a referents polítics mutus en els seus respectius àmbits territorials", si bé s'apunta que "correspon al PSOE la definició de la posició política dels socialistes en els assumptes de naturalesa o rellevància constitucional, així com en aquells en què l'aplicació dels quals excedeix al territori català". El matís és que la posició del PSC sobre aquestes qüestions tindrà "garantida la seva intervenció mitjançant la seva participació en els òrgans del PSOE" i que correspon al PSC l'aplicació a Catalunya d'aquestes posicions polítiques".

També s'estableixen els "principis" de la relació política entre PSOE i PSC, segons la qual es "renova i actualitza" aquesta relació sota els principis d'"unitat en el projecte polític compartit", "reconeixement i respecte mutu de l'autonomia de les dues organitzacions", "confiança i lleialtat recíproques"; i "equilibri de les relacions polítiques i administratives". A més es "reconeix el Comitè Federal del PSOE com a únic àmbit de decisió en relació a la investidura del president del Govern" espanyol, mentre que el Consell Nacional del PSC és el "òrgan competent" per designar el candidat a la Generalitat i establir les "línies fonamentals "de la política electoral i aliances del PSC.

Participació dels militants del PSC a les primàries del PSOE

D'altra banda, i amb relació a les primàries del PSOE del maig, els militants del PSC que estiguin al corrent del pagament de les quotes s'incorporaran de manera directa al cens "específic" que es crearà perquè puguin participar als comicis. En un apèndix sobre aquest punt al final del document, es matisa en qualsevol cas que "els responsables d'organització de tots dos partits determinaran el procediment perquè els afiliats del PSC traslladin la seva voluntat d'incorporar-se a aquests censos". En principi serien al voltant de 18.000 militants.