Público
Público

El PSOE tanca amb ERC l'acord per a la investidura amb l'amnistia, Rodalies i el diàleg per a una consulta com a eixos centrals

La direcció d'Esquerra ha avalat l'acord aquest migdia, que només circumscriu a la investidura. Inclou l'amnistia global “per a tots els represaliats”, “encarrilar la fase resolutiva del conflicte amb mecanismes de decisió del futur polític per a Cataluny

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i Félix Bolaños, membre de la Comissió Executiva Federal i de la Comissió negociadora del PSOE. Foto: ERC

Ferran Espada

El PSOE i ERC han tancat aquest dijous un acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol que assegura el sí dels set diputats d'Esquerra al Congrés dels Diputats. L'acord s'ha forjat en un matí intens de contactes entre els equips negociadors i que venia precedida per la intensificació de les negociacions des de principis de setmana.

El pacte, que Esquerra situa exclusivament per a la investidura, inclou acords a les tres carpetes que els republicans tenien fixades des de la mateixa campanya electoral: l'amnistia, el diàleg per abordar el dret a l'autodeterminació dels catalans, i temes de millores socials amb el traspàs de Rodalies i la millora del sistema de finançament com a eixos centrals.

Els republicans han donat per bona, en una reunió telemàtica de la seva Executiva Nacional aquest migdia, la proposta final acordada, que consideren, segons fonts de la direcció dels republicans, “compleix de manera satisfactòria les tres carpetes”. L'acord queda ara només pendent de ratificació per la militància dels republicans.

“Una amnistia per a tots els represaliats sense excloure ningú, encarrilem la fase resolutiva del conflicte polític per debatre com establir els mecanismes necessaris perquè Catalunya pugui decidir el seu futur polític, el traspàs integral de Rodalies i avenços cap a un sistema de finançament per a Catalunya amb elements de singularitat”, assegura un membre de la direcció que són els pilars de l'acord, juntament a molts més aspectes que s'aniran desvetllant aquesta tarda.

L'acord se circumscriu a la investidura i no confirma el suport d'Esquerra als Pressupostos i altres iniciatives parlamentàries del Govern espanyol durant la legislatura. Però fonts de la direcció republicana asseguren que el compliment dels acords establerts aquest dijous “i que cal desplegar durant la legislatura” permeten comptar amb el vot dels set diputats d'Esquerra. “Si el PSOE compleix els compromisos no hi haurà problemes”, manifesta aquesta font.

Junqueras i Bolaños segellen l'acord

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i Félix Bolaños, ministre de la Presidència en funcions i dirigent del PSOE de la màxima confiança de Pedro Sánchez, han mantingut aquest dijous una reunió a Barcelona. En la trobada han subscrit el pacte que han assolit ambdues formacions polítiques.

(Hi haurà ampliació)

¿Te ha resultado interesante esta noticia?