Público
Público

AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA Puigdemont assegura que el referèndum vincularà el govern

El president de la Generalitat es compromet a defensar fins el final el dret dels catalans a decidir sobre el seu futur. "En la defensa d'aquest dret posem tot el que tenim", "és el que han de fer els governants en moments com aquest", proclama.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresidente Oriol Junqueras i del conseller de presidència Jordi Turull. - EFE

PÚBLIC

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha pronunciat un discurs institucional a la sala de l'auditori del Parlament passada la mitjanit, després de signar el decret de convocatòria del Referèndum amb els membres del seu govern. Un discurs solemne en el que ha afirmat que, en la defensa del dret dels ciutadans a decidir "sobre com orientar el futur" del seu país, cal prendre riscos.

Cal fer possible, segons ha dit, que els catalans exerceixin el dret de triar entre "el camí de l'autonomia i l'Estatut retallat o el d'un nou camí com a estat independent en forma de república".

"En la efensa d'aquest dret posem tot el que tenim,  tota la feina, tot l'esforç i tota la voluntat", "és el que han de fer els governants en moments com aquest", ha proclamat.

El president ha fet una crida als catalans a votar al referèndum independentista l'1 d'octubre "per a que tothom decideixi". El resultat, ha assegurat, "vincularà" el Govern. "No pot ser d'altra manera, i defensarem fins al final el dret de tots els catalans a votar, decidir i a ser ells els que determinin el seu futur. Catalunya decidirà democràticament el seu futur l'1 d'octubre ", ha assegurat Puigdemont.

Puigdemont ha parlat en temes durs del govern espanyol i del Tribunal Constitucional. Del govern central ha afirmat que "fabrica amenaces al mateix ritme que fabrica incompliments", i del Tribunal Constitucional ha dit que es troba desprestigiat i deslegitimat. "Ningú té l'autoritat ni el dret d'incautar-nos el dret a decidir", ha afirmat en aquest sentit.

"Ara és el moment de la ciutadania", ha assegurat, al mateix temps que reiterava que la decisió que es prengui "no serà de cap tribunal ni consell de ministres".

"Tothom té dret a dir la seva i té dret a pensar lliurament les seves opcions i opinions davant el referèndum. Totes les opcions de resposta són són iguals de legítimes i democràtiques. Votar sí, votar no, o votar en blanc forma part de l'exercici democràtic que totes les institucions haurien de protegir i defensar", "per això no hi caben amenaces, ni pors ni insults", ha afegit.

Puigdemont i els seus consellers havien signat poca estona abans, amb el seu govern, a la seu del  Parlament, el decret de convocatòria del referèndum independentista per a l'1 d'octubre, després que el ple hagués aprovat la llei per donar-li empara legal.