Público
Público

Puigdemont, a Brussel.les

El president de la Generalitat es desplaça a Bèlgica el primer dia laborable després de l'aplicació del 155. El Govern podria comparèixer aquesta tarda des de la capital comunitària

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el passat cap de setmana a Girona. / EFE

públic

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha viatjat a Brussel·les aquest dilluns, segons ha informat El Periódico i han confirmat diverses agències, a partir de fonts governamentals. Puigdemont s'hauria desplaça a la capital comunitària acompanyat de membres del seu Executiu, que podrien comparèixer demà dimarts a la ciutat. El president i els consellers que l'acompanyen són "en un entorn segur i discret", segons ha informat TV3. 

L'oficina de la Generalitat a Brussel·les és l'única de les seus del Govern català a l'exterior que el Govern espanyol no ha ordenat dissoldre. De fet, el president Mariano Rajoy ho va explicitar en la seva compareixença de divendres passat, quan va anunciar les mesures per intervenir l'administració de la Generalitat en aplicació del 155, i quan va convocar eleccions per al 21D

El viatge del president a la capital comunitària es produeix el primer dia laborable després de l'aplicació del 155. I hores després que el secretari d'estat d'Asil i Immigració, Theo Francken, afirmés que Puigdemont, així com "els catalans que se sentin políticament amenaçats", podrien demanar asil a Bèlgica. El primer ministre belga, Charles Michel, va precisar posteriorment que aquestes afirmacions no significaven una oferta del Govern del seu país, i que aquest punt no era "en l'ordre del dia" de l'Executiu belga.

Francken pertany al partit sobiranista flamenc N-VA, mentre que Michel (való) forma part del liberal MR. La Sexta assegura que la intenció de Puigdemont és efectivament demanar asil polític a Bèlgica. El propi Michel ha estat un dels dirigents europeus més crítics amb les actuacions del Govern espanyol per reprimir el procés sobiranista. En una entrevista a Le Soir el passat dia 14, Michel va apostar per una mediació internacional si fracassava el diàleg entre els governs català i espanyol. Aquestes declaracions van motivar una protesta diplomàtica des de Madrid. Prèviament, MIchel havia estat un dels primers líders europeus a condemnar la violència policial l'1-O. 

Passades les vuit de la tarda, l'advocat belga Paul Bekaert ha difós a mitjans de comunicació del seu país que Puigdemont l'ha contactat per "defensar els seus interessos a Bèlgica en un futur", segons informa Europa Press. El despatx de Bekaert està especialitzat en drets humans, i s'ha encarregat de la defensa de la presumpta membre d'ETA Natividad Jáuregui, a qui la justícia belga ha rebutjat en diverses ocasions extraditar a Espanya, acusada per la justícia espanyola de diversos atemptats mortal comesos el 1981.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, ha reaccionat immediatament al viatge de Puigdemont assegurant que és un moviment fruit de la "desesperació", per no haver pogut acudir al seu despatx del Palau de la Generalitat, després que el Govern espanyol decretés la seva destitució, així com la de tot l'Executiu català.

Puigdemont, de fet, ha publicat aquest matí una fotografia feta des de Palau que en un primer moment ha donat a entendre que sí que havia anat al seu despatx. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, sí que ha anat a treballar a la seu del departament a Barcelona, i s'ha encarregat de deixar-ho clar amb una fotografia en què es veia clarament la portada d'El Punt Avui d'aquest dilluns. ambdós fets, sumats, es poden entendre com una tàctica per desviar l'atenció del viatge a Brussel·les. Rull ha estat l'únic conseller que ha acudit al seu departament aquest dilluns.

Querella per rebelió

A la vegada que es produïa aquest desplaçament a Brussel·les, la Fiscalia General de l'Estat ha interposat davant l'Audiència Nacional una querella contra Puigdemont i tots els membres del Govern pels presumptes delictes de rebel·lió -castigat amb fins a trenta anys de presó-, sedició i malversació. També ha interposat una segona querella al Suprem contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i els membres de la Mesa que van tramitar divendres la declaració d'independència. En cas d'incompareixença, el fiscal demana la seva "immediata detenció".

El Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, ha explicat que es demana que siguin citats els querellats "amb vista a l'eventual sol·licitud de mesures cautelars, atenent a la gravetat dels fets i dels delictes imputats". En cas d'incompareixença, el fiscal demana la seva "immediata detenció".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?