Público
Público

TERRORISME I SEGURETAT Puigdemont, Colau, l'alcaldessa de Cambrils i el de Ripoll reclamen al CNI informació sobre l'imam i els atemptats

Autoritats catalanes exigeixen als serveis d'intel·ligència espanyols que aclareixin la relació amb l’imam, considerat com a cervell dels atemptats del passat mes d'agost. L’Ajuntament de Barcelona es persona a l'Audiència Nacional com a acusació particular en la causa 

Les Rambles de Barcelona poc després de l'atemptat del 17 d'agost / EFE

PÚBLIC

Les revelacions sobre l'existència de relacions entre els serveis d'ingel·ligència espanyols (CNI) i l’imam de Ripoll Aldelbaki Es Satty, considerat com a cervell dels atemptats que van tenir lloc a Barcelona i Cambrils el passat mes d'agost, han aixecat sospites sobre l'ocultació d'informació que podria haver estat essencial per evitar les accions terroristes. Sospites que han portat autoritats catalanes a exigir transparència sobre el que coneixien els serveis de seguretat de l'Estat.

El president Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, i els alcaldes de Cambrils i Ripoll han reclamat aquest dissabte que es donin a conèixer els detalls del paper que va tenir l'imam mort al Alcanar com a confident del CNI.

"Si haguessin compartit la informació sobre el iman de Ripoll amb la policia catalana, hauríem pogut ser molt més eficaces contra aquesta amenaça", ha declarat Carles Puigdemont en una entrevista concedida a la ràdio pública de Catalunya.

El govern català "no va actuar pensant que s'ocultava informació", ha dit Puigdemont, que ha insistit en el seu desig que els Mossos participin en els cossos europeus de seguretat.

"Els recursos de l'Estat espanyol es dediquen a protegir a les persona?", s'ha preguntat, i ha tingut un record per als líders sobiranistes presos en assegurar que, per menys indicis que els que hi ha entre el iman i el CNI, hi ha persones a la presó preventiva.

En sentit similar s'ha pronunciat l'alcaldessa de Barcelona.  “Hem d’exigir tota la informació amb el màxim rigor". “Cal exigir transparència entre totes les administracions, i més quan es tracta d’un tema tan cabdal com la seguretat", ha declarat l'alcaldessa, que també ha informat que l’Ajuntament s’ha personat a la causa oberta pels atemptats a l’Audiència Nacional (AN).

Personació de l'Ajuntament en la causa pels atemptats

S'ha personat en el Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’AN, com a acusació particular per l’atemptat terrorista que va causar 15 morts a les Rambles de Barcelona el passat 17 d’agost. Amb aquesta personació, l’Ajuntament de Barcelona "busca exercir les accions penals i civils que li corresponguin com a condició de perjudicat".

"D’aquesta manera es vol donar compliment al compromís del consistori de proporcionar tot l’ajut i suport a les persones afectades com a víctimes directes i familiars que van patir i pateixen les conseqüències del delicte que s’investiga en aquest procediment", explica l'Ajuntament en una nota difosa aquest dissabte.

"L’acció judicial del consistori es basa en un informe on es valoren els perjudicis causats per l’atemptat i es detalla la despesa en mobilització de recursos humans que es van desplegar el mateix dia de l’atemptat per atendre l’emergència, i els dies posteriors, per garantir la seguretat de la ciutadania. Així mateix, s’afegeix que s’ha perjudicat la ciutat per a la seva projecció internacional", s'explica en la mateixa nota.

Informació per "tranquil·litat" de tothom

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, també ha reclamat que es doni a conèixer el que se sabia sobre l'Imam. “Necessitem la informació. Hi ha sospites en l’aire". “Per a la tranquil·litat de tota la ciutadania és una informació clau. Hem de pressionar perquè se’ns arribi a aclarir què va passar i si es podria haver evitat", ha dit en declaracions a RAC1.

I Jordi Munell, alcalde de Ripoll, ha posat de manifest la seva inquietud a la mateixa emissora. "Quan llegeixes les notícies, no desmentides, sobre la vinculació en nòmina de l’imam de Ripoll amb el CNI et posa la pell de gallina i t’exaspera". “Com més sembla que t’amaguin, més sensació tens que és quelcom gros.”