Público
Público

Puigdemont demana empara a Torrent per poder anar al Parlament

"No puc ésser detingut si no és en cas de delicte flagrant, li recorda el president de la Generalitat cessat al president de la Cambra. JxCat elegeix Jordi Sànchez com a president del seu grup parlamentari. El Suprem denega permís a Junqueras i Sànchez per assistir al ple, però podran delegar el seu vot. JxCat demana al TC que aixequi les seves mesures cautelars, i l'alt tribunal es reunirà a les 13.00h per estudiar la petició. L'ANC crida a manifestar-se davant del Parlament, amb el lema 'Defensem el que hem votat'

Carles Puigdemont amb el president del Parlament, Roger Torrent, en la seva trobada a Brusse·les la setmana passada. REUTERS/Yves Hermancelebrar-lo

públic

El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, ha demanat empara al president del Parlament, Roger Torrent, per poder assistir a la seva pròpia sessió d'investidura, prevista per a aquest dimarts. En un escrit presentat aquest dilluns al registre de la cambra, Puigdemont recorda les "actuacions judicials i governamentals de l'Estat encaminades a obstaculitzar l'exercici del meu mandat com a diputat i com a candidat a la presidència de la Generalitat, i molt particularment a impedir que pugui assistir al ple d'investidura", i li demana que "adopti les mesures necessàries".

Puigdemont argumenta que, d'acord amb el reglament del Parlament, té "el dret d'assistir als debats i votacions del ple", i que, d'acord amb el propi reglament i l'Estatut d'autonomia, "gaudeixo d'immunitat, amb l'efecte concret que no puc ésser detingut si no és en cas de delicte flagrant". 

La petició d'empara de Puigdemont arriba després que dissabte el Tribunal Constitucional permetés la seva investidura, sempre que sigui present físicament a la seu del Parlament. L'alt tribunal no va admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol que demanava anul·lar el ple amb Puigdemont de candidat, però va imposat mesures cautelars que impossibilitaven una investidura a distància, i exigia el permís del Suprem perquè el president cessat assistís al ple..

Passades les vuit del vespre s'ha sabut que JxCat ha demanat al TC que reitiri aquestes mesures cautelars. L'alt tribunal es reuneix novament d'urgència a les 13.00h, només dues hores abans que comenci el ple, per estudiar aquestes al·legacions.

Puigdemont, al seu torn, ha presentat al Suprem un escrit en què acredita la seva condició de diputat, per la qual cosa considera que no necessita cap permís específic, segons informa TV3. 

A la vegada JxCat ha comunicat la composició del seu grup parlamentari, que serà presidit pel número 2 de la candidatura, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, en presó preventiva. La portaveu del grup serà Elsa Artadi, amb Eduard Pujol com a portaveu adjunt.

Paral·lelament, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha confirmat la seva decisió de denegar al propi Sànchez i al líder d'ERC, Oriol Junqueras, permís per assistir al ple. En una resolució feta pública aquest dilluns, Llarena reitera la seva darrera decisió en el mateix sentit, argumentant el "risc de reiteració delictiva". El jutge, no obstant -i com ja va fer en el ple de constitució del Parlament, la setmana passada-, autoritza Junqueras i Sànchez a delegar el seu vot.

L'ANC prepara una concentració davant el Parlament

També aquest dilluns, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha cridat a manifestar-se "massivament" i "de forma no violenta" aquest dimarts davant del Parlament, a la mateixa hora del ple. "Defensem el que hem votat", proclama l'entitat, que farà públics en les properes hores els detalls concrets de la manifestació, però que ja planteja una comitiva que surti a les 14.30 de la Plaça de Sant Jaume i que arribi a les 15.00h al Passeig Lluís Companys, al costat del Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament.

La concentració no podrà entrar en el parc, que, com en altres plens recents -el darrer, el de constitució del Parlament, quedarà tancat al públic des de la mitjanit. La novetat és que aquest cop el dispositiu policial serà conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. mentre que en altres ocasions han estat els agents de la policia autonòmica els que tancaven els accessos al Parc de la Ciutadella. En les darreres setmanes, efectius de la policia estatal han intensificat la seva presència en les immediacions del Parlament, arribant fins i tot a inspeccionar el clavegueram.

Cartell de la concentració convocada per l'ANC aquest dimarts davant del Parlament, mentre s'hi celebrarà el ple d'investidura. / ANC