Público
Público
Únete a nosotros

Independència de Catalunya Puigdemont demana oposició "pacífica" i "perseverant" a la intervenció

El president de la Generalitat manifesta la "voluntat" de l'Executiu català de "seguir treballant per construir un país lliure", després de la declaració d'independència i de l'anunci del Govern espanyol de cessar tot el seu equip.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva intervenció d'aquest dissabte

El Govern català no es dóna per al·ludit amb l'ordre de l'Executiu espanyol d'intervenció total de la Generalitat en aplicació del 155. Així es desprèn de la brevíssima, poc explícita però altament significativa compareixença d'aquest dissabte del president Carles Puigdemont, que ha manifestat la voluntat del seu govern de "seguir treballant per construir un país lliure", i que ha instat els catalans a respondre a les actuacions de Madrid "amb una conducta cívica i pacífica".

Puigdemont, en una intervenció de tot just tres minuts, enregistrada a la delegació del Govern català a Girona i emesa per TV3, ha cridat a "defensar" la "nova etapa en què hem entrat", en al·lusió a la proclamació de la independència, "amb un incansable sentit cívic i compromís pacífic". "Tinguem paciència, perseverança i perspectiva", ha assenyalat. I ha afirmat que "la millor manera per defensar les conquestes assolides fins avui és l'oposició democràtica a l'aplicació del 155". 

La intervenció, "contrària a la voluntat" de les urnes

El president de la Generalitat -que ha estat presentat com a tal per la televisió pública- ha recordat que en "l'històric" dia anterior "la majoria sorgida de les urnes va encomanar al Parlament la proclamació de la independència". Ha afegit que, també el dia anterior, "el Consell de Ministres espanyol va acordar el cessament de tot el Govern de Catalunya, la intervenció del nostre autogovern i la dissolució del Parlament". Unes decisions que ha titllat de "contràries a la voluntat expressada pels ciutadans del nostre país a les urnes, que sap perfectament que en una societat democràtica són els parlaments els qui escullen o cessen els presidents"

Puigdemont s'ha dirigit als catalans -als quals ha anomenat "compatriotes"- per felicitar-los per haver "entès que l'etapa en què hem entrat l'hem de continuar defensant amb un incansable sentit cívic i compromís pacífic". Ha considerat aquesta reacció com a "pròpia d'un país madur". I ha demanat "no desviar-se" d'aquesta línia no violenta. "Continuem perseverant en l'única actitud que ens pot fer guanyadors. Sense violència, sense insults, de manera inclusiva", ha instat, recalcant així mateix el respecte a "les protestes dels catalans que no estan d'acord amb el que ha decidit la majoria parlamentària". 

El president de la Generalitat no ha explicitat la seva resposta a l'anunci del Govern espanyol de cessar-lo, a ell i a tot el seu equip, i de dissoldre el Parlament. De fet, l'ha ignorat, quan ha manifestat la voluntat del seu Govern de "continuar treballant per complir els mandats democràtics". "Seguirem treballant per construir un país lliure", ha reiterat. I ha demanat fer-ho amb "paciència, perseverança i perspectiva", amb una "oposició democràtica a l'aplicació del 155", i "sense abandonar mai, mai de la vida, en cap moment, una conducta cívica i pacífica".

"No tenim ni volem la raó de la força. Nosaltres no. Us ho demano convençut que aquesta demanda és la que espera tothom, també a fora del nostre país", ha remarcat Puigdemont, en al·lusió clara a la comunitat internacional.