Público
Público
Únete a nosotros

Procés Indepdendentista Puigdemont descarta eleccions i remet al que "determini" el Parlament

El president de la Generalitat ressalta que ha intentat "esgotar totes les vies" per al diàleg amb Madrid. Explica que no ha obtingut "garanties" del Govern del PP per anar a les urnes "amb normalitat". El nou gir de guió obre la porta de nou a una declaració d'independència, així com a una aplicació 'dura' del 155. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva compareixença al Palau de la Generalitat

Nou gir -contragir- de guió en el darrer moment. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descartat de moment convocar eleccions anticipades a Catalunya, en contra del que ell mateix havia anunciat al matí als membres del Govern i als diputats de JxSí. Puigdemont argumenta que no ha trobat "garanties" del Govern central que les eleccions impliquessin aturar el 155 i que ha intentat fins al darrer moment trobar una solució dialogada. I ha obert de nou la porta a una proclamació formal de la independència, quan ha dit que "correspon al Parlament" -que ha iniciat el seu ple poc després- decidir "què s'ha de fer per evitar els efectes del 155".

Puigdemont ha explicat que ha "considerat la possibilitat" de convocar eleccions 
"abans que "no expiri" la seva potestat per dissoldre el Parlament, per la previsible aplicació del 155. Ha afegit que estava "disposat" a convocar-les, per "evitar l'impacte sobre les nostres institucions de l'aplicació de l'article 155 tal i com l'ha aprovat el Consell de Ministres i s'aprovarà al Senat". Però només si es donaven "unes garanties que permetessin la seva celebració en absoluta normalitat". Garanties que no han existit, segons Puigdemont.

"El meu deure i la meva responsabilitat és esgotar totes les vies, absolutament totes, per trobar una solució dialogada i pactada a un conflicte que és polític i que és de naturalesa democràtica", ha recalcat Puigdemont. Que ha afirmat que l'aplicació del 155 que pretén el PP està "fora de la llei", és "abusiva i injusta", i "busca eradicar no només el sobiranisme sinó tota la tradició del catalanisme". "No accepto aquestes mesures, per injustes i perquè amaguen gairebé sense dissimular la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat el dia 1 d'octubre", ha subratllat. 

El Parlament decidirà divendres

"En aquest punt, i naturalment sense haver signat cap decret de dissolució de convocatòria d'eleccions, correspon al Parlament procedir amb el que la majoria parlamentària determini en relació a les conseqüències de l'aplicació contra Catalunya de l'article 155", ha explicat Puigdemont. Immediatament després s'ha iniciat el ple previst al Parlament per tractar d'una resposta al 155. En la intervenció inicial, el diputat de JxSí Lluís Corominas ha avançat que, demà divendres, el seu grup proposarà en el ple que el Parlament "continuï el mandat del poble en l'1-O".

Puigdemont també ha volgut carregar-se de raons de cara a una possible proclamació formal de la independència des del Parlament -ara, un altre cop l'escenari més probable-. Ha afirmat que "ningú no podrà retreure a la part catalana voluntat de diàleg i de fer política", i que no s'ha produït una "resposta responsable" per part de l'Estat. Un Estat que, segons Puigdemont, ha optat per "afegir tensió en un moment en què el que cal és màxima distensió i diàleg". "És la lògica d'una política feta a base de clams com l'"a por ellos" en lloc d'una basada en el "con ellos", ha conclòs. 

Concentració a la plaça de Sant Jaume, mentre Puigdemont anunciava al Palau de la Generalitat que descarta convocar eleccions anticipades. EUROPA PRESS

La intervenció de Puigdemont ha estat seguida, a pocs metres del Palau, per centenars de persones concentrades espontàniament a la Plaça de Sant Jaume. Els manifestants han celebrat el nou gir de Puigdemont, que torna a obrir la possibilitat d'una declaració d'independència al Parlament. En paral·lel, s'ha produït una altra concentració a les portes del Parc de la Ciutadella, tancat pels Mossos d'Esquadra, dins del qual està ubicat el Parlament.

La CUP ha cridat a noves mobilitzacions aquest mateix dijous a les 19h, davant dels ajuntaments catalans, per "defensar el mandat popular", en referència al resultat del referèndum de l'1-O. En compareixença al Parlament, Núria Gisbert, membre del secretariat nacional de la formació anticapitalista, ha revelat que el partit no té "coneixement" de les vies que pugui haver explorat Puigdemont en les darreres hores. Ha advertit, igualment, que la CUP "no avalarà negociacions de despatx", i que "no hi ha cap possibilitat d'arribar a un pacte amb l'Estat". 

Per part de les entitats independentistes, Òmnium Cultural ha aplaudit la renúncia de Puigdemont a les eleccions, i que aquest hagi fet "un pas endavant per respondre al mandat democràtic de l'1 d'octubre". L'ANC ha anat un pas més endavant i ha afirmat que "ara és el moment de l'Assemblea de Càrrecs Electes". Aquest és un òrgan previst en el full de ruta de l'independentisme per a un escenari en què s'hagi proclamat la República i, a la vegada, el Govern i el Parlament hagin estat suspesos o no puguin exercir la seva tasca. "El món entendrà la veu legítima dels electes si l’Estat espanyol mata el nostre Govern i el nostre Parlament", ha afirmat l'entitat.

El nou gir dels esdeveniments a Catalunya avorta també qualsevol possible aplicació gradual del 155 si Puigdemont convocava eleccions, com la que havia proposat el PSOE en una esmena al Senat, i havia acceptat el PP. Els populars, no obstant, havien rebutjat una altra esmena socialista que demanava suspendre lel 155 si hi havia un avançament electoral a Catalunya, segons fonts del Govern central, informa Paula Díaz. "El 155 no s'interromp per unes eleccions si no hi ha un retorn a la normalitat", han explicat aquestes mateixes fonts. Altres fonts del PP han assenyalat que el partit de Mariano Rajoy exigia no només eleccions, sinó també una renúncia expressa de Puigdemont a una declaració d'independència".

Immediatament després que ha acabat la compareixença de Puigdemont, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha intervingut en comissió al Senat, i ha deixat clar que "no ha passat res rellevant" per aturar l'aplicació d'aquest 155.