Público
Público

Puigdemont evita respondre amb 'sí' o 'no' i insisteix a demanar "diàleg" a Rajoy

El president català ofereix un marge de "dos mesos" per negociar una solució política al conflicte i emplaça el cap de l'Executiu central a reunir-se amb ell al més aviat possible"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha eludit respondre amb un simple 'sí' o 'no' al requeriment del president del Govern central, Mariano Rajoy sobre si dimarts passat havia proclamat la independència. Puigdemont ignora així l'exigència de Rajoy, que havia deixat molt clar en el seu requeriment -pas previ per activar l'article 155 de la Constitució i intervenir l'autonomia catalana- que qualsevol resposta diferent d'un 'sí' o un 'no' s'interpretaria en sentit afirmatiu. A més, Puigdemont ofereix un marge de dos mesos per negociar una solució dialogada.

En la seva resposta, de dues pàgines i escrita en castellà, Puigdemont es considera "sorprès" que la resposta de Rajoy a la seva "oferta sincera de diàleg" en suspendre la declaració d'independència hagi estat l'activació del 155. El president de la Generalitat explica que la seva oferta no va ser "una demostració de debilitat", sinó "una proposta honesta" per trobar una "solució a la relació entre l'Estat espanyol i Catalunya que porta bloquejada tants anys".

Parlar com "les democràcies consolidades"

"La prioritat del meu govern és buscar amb tota la intensitat la via del diàleg. Volem parlar, com ho fan les democràcies consolidades, sobre el problema que li planteja la majoria del poble català que vol emprendre el seu camí com a país independent en el marc europeu", diu Puigdemont a Rajoy en la carta.

El president català proclama la seva intenció de "recórrer el camí de forma acordada tant en el fons com en les formes", i dóna un marge de dos mesos durant els quals "el nostre principal objectiu és començar a dialogar" i a "explorar" un "camí de negociació" . "Comprovarem d'aquesta forma el compromís, de cada una de les parts, a trobar una solució acordada", assenyala

Puigdemont també s'encarrega de recordar -com ja va fer dimarts passat al Parlament- la "violenta actuació policial" del dia del referèndum, així com el "mandat democràtic de declarar la independència" que van exercir a les urnes més de dos milions de catalans. Igualment subratlla que "un 80% dels ciutadans" de Catalunya vol des de fa anys un referèndum acordat. "Acceptar la realitat és el camí per resoldre els problemes", escriu.

Dues peticions

 Puigdemont finalitza la seva carta amb dues peticions concretes a Rajoy. En primer lloc, li demana que "es reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya", i menciona que aquest mateix dilluns declaren "com a imputats" davant l'audiència nacional "dos líders de la societat civil catalana que han impulsat les manifestacions pacífiques  de milions de persones des de l'any 2010", en referència als presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Puigdemont afegeix que també està citat a declarar aquest dilluns el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a qui defineix com "un dels quadres amb més prestigi de la policia europea", que "compleix la seva tasca de forma rigorosa i garantista". 

Recorda la "repressió" de l'1-O

De la mateixa forma, Puigdemont inclou en el "capítol de la repressió" diverses actuacions del Govern central per intentar impedir el refrèndum, que considera com a "vulneracions de drets fonamentals". Puigdemont menciona la intervenció dels comptes de la Generalitat, la "censura d'Internet i mitjans de comunicació", la "violació del secret postal", les detencions de "servidors públics" i la "brutal violència policial exercida contra ciutadans pacífics" l'1-O.

Finalment, Puigdemont demana a Rajoy "que concretem, al més aviat possible, una reunió que ens permeti explorar els primers acords". "No deixem que es deteriori més la situació", remarca. "Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo a la cara, estic segur que podrem trobar la solució", tanca Puigdemont.