Público
Público
L'EMERGÈNCIA SANITÀRIA DE LA COVID-19

Puigdemont exigeix al Govern espanyol el confinament total que planteja la Generalitat

L'eurodiputat i expresident de la Generalitat considera que "cap autoritat pot ignorar o desautoritzar mesures que salven vides"

Pla mig de l'eurodiputat, Carles Puigdemont, després de pronunciar el seu discurs a l'acte del Consell per la República. Imatge del 29 de febrer del 2020. Eli Don | ACN
L'eurodiputat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l'acte del Consell per la República de Perpinyà.. Eli Don | ACN

PÚBLIC

L'eurodiputat de JxCat i expresident del Govern, Carles Puigdemont, ha insistit en el confinament total com a mesura per combatre el coronavirus i ha advertit a l'executiu espanyol que "no pot menysprear la vida de la gent ignorant o desautoritzant mesures que salven vides, com les que proposa la Generalitat". En un missatge emès en directe per la xarxa social 'Youtube' des de la seva residència a l'exili de Waterloo (Bèlgica), Puigdemont ha admès que no es pot ser "optimista" i que hi ha decisions que "ja no es poden revertir", però que ara hi ha una segona oportunitat per combatre l'expansió de la Covid-19 que no s'ha de "malbaratar". També ha traslladat el suport als sanitaris i als treballadors que continuen al capdavant, des de personal de supermercat a policies, i ha destacat la "solidaritat" de la gent que es queda a casa.

Puigdemont ha assegurat que està en permanent contacte, de forma diària, amb el Govern de la Generalitat per ajudar amb les difícils mesures en la lluita contra la Covid-19. I ha llençat un missatge d'ànim a la ciutadania: "Allò que ens heu dit durant dos anys d’exili us ho diem nosaltres, no esteu sols". Puigdemont que assegura que ha seguit "de forma estricta" les recomanacions del confinament en l'emergència sanitària ha plantejat diverses mesures d'impacte: "confinament total, aïllament dels focus més perillosos, mesures socials i econòmiques per aturar els efectes d'un cop d'una crisi d'una duresa inesperada".

"Les previsions sobre els pròxims dies són dolentes", ha admés Puigdemont en el seu missatge,  però ha plantejat tres escenaris d'optimisme: "el primer és que hi ha una esperança certa i racional, que és la poderosa capacitat dels professionals sanitaris, que són la primera gran línia de defensa. El segon element és l’actitud de la gran majoria de la població a l’hora d’intentar contenir la propagació del virus. I el tercer element és la confiança en els investigadors, en la recerca i en la ciència per a trobar remeis; és una confiança basada en una llarga llista d’èxits. Però per això calen recursos", ha assegurat l'expresident de la Generalitat.