Público
Público

Puigdemont i Comín demanden la Junta Electoral Central per vulneració de drets fonamentals

Reclamen la nul·litat dels acords i que es resolgui que s'han vulnerat els seus drets a accedir a càrrecs públics en condicions d'igualtat i a la igualtat de tracte, llibertat ideològica i llibertat d'expressió. A més a més, demanen que el Parlament Europeu els reconegui com a eurodiputats. 

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín a Brussel·les. EFE / Lara Malvesi

PÚBLIC

L'expresident del Govern Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han presentat una demanda contra la Junta Electoral Central (JEC) davant del Tribunal Suprem per vulneració de drets fonamentals per haver-los impedit prendre l'acta com a diputats al Parlament Europeu. Segons ha informat El Nacional, en concret la demanda és contra l'acord de la JEC de rebutjar la promesa d'acatament de la Constitució de Puigdemont i Comín de manera no presencial, així com contra la decisió de l’organisme electoral de declarar vacants els seus escons, de suspendre les prerrogatives que els corresponien pel seu càrrec d’eurodiputats i de comunicar al Parlament Europeu que no havien arribat a adquirir la condició de parlamentaris.

Puigdemont i Comín reclamen la nul·litat dels acords i que es resolgui que s'han vulnerat els seus drets a accedir a càrrecs públics en condicions d'igualtat i a la igualtat de tracte, llibertat ideològica i llibertat d'expressió. Així mateix, demanen que es comuniqui al Parlament Europeu la seva designació com a eurodiputats i obtenir les corresponents credencials. En l’escrit, els dos dirigents de JxCat indiquen que la JEC és "conscient" que l'acatament presencial de la Constitució de manera presencial és "un requisit impossible de complir" i que ambdós van comparèixer al Congrés el 17 de juny davant l’organisme a través de procurador i advocat [Gonzalo Boye] per fer-ho, però no se'ls va acceptar i es van declarar els escons vacants.

Finalment, s’indica que el 13 de juny Puigdemont i Comín van ser proclamats diputats electes per la JEC i l'endemà es va publicar la resolució al BOE, però que no es va comunicar la designació al Parlament Europeu pel rebuig d'acatar el càrrec de manera no presencial. El veto a Puigdemont i Comín -i també a Oriol Junqueras, en el seu cas per decisió del Tribunal Suprem- va motivar una manifestació independentista el passat 2 de juliol a Estrasburg, quan 10.000 persones van concentrar-se a l'exterior de la seu de l'Eurocambra el dia de constitució del nou Parlament.