Público
Público
POLÍTICA

Puigdemont: "No podrem fer grans salts si no superem la barrera del 50%"

Junts culmina la fundació del nou partit amb l'acte de cloenda en què l'expresident de la Generalitat ha assegurat que "no obtindrem mai el millor Govern per més obedients que siguem en el marc autonòmic". JxCat reivindica l'1-O i critica els qui "reculen" i "perden la paciència" en el llarg del camí cap a la independència. El partit acorda sol·licitar la mediació de la UE per "forçar" un referèndum acordat amb Madrid.

Elsa Artadi durant la cloenda del Congrés fundacional de Junts amb el president Puigdemont a la pantalla esperant per intervenir.JUNTS
Elsa Artadi durant l'acte de cloenda telemàtic del Congrés fundacional de Junts celebrat aquest diumenge al matí amb el president Puigdemont a la pantalla esperant per intervenir.JUNTS

PÚBLIC

El president de JxCat, Carles Puigdemont, ha advertit que l'únic Govern viable és "el de la república". "El millor Govern no l'obtindrem mai per més obedients i bon minyons que siguem en el marc autonòmic", ha subratllat en la seva intervenció des de Bèlgica, en la cloenda del congrés fundacional de Junts. L'expresident ha reivindicat l'1-O i ha criticat els qui "reculen" i "perden la paciència" pel camí cap a la independència. Puigdemont ha insistit que l'independentisme ha de superar el 50% dels vots a les properes eleccions: "No podrem fer grans salts si no superem la barrera". La vicepresidenta, Elsa Artadi, ha resumit les ponències política i organitzativa, aprovades per les bases per pràcticament unanimitat i una participació del 27%.

Puigdemont ha centrat el seu discurs en reivindicar la "fidelitat" de JxCat amb l'1-O i el camí cap a la independència -tot i assegurar que Junts "no vol donar lliçons". L'expresident de la Generalitat ha afirmat que el seu partit és "modestament ambiciós", i que es vol entendre amb tothom. El líder del partit ha tirat de metàfora per alertar que el "sostre autonòmic" és "tan baix" que fins i tot "està fora de normativa".

Puigdemont ha seguit així la línia del seu successor, el president inhabilitat, Quim Torra, que ja va subratllat en el seu comiat al Parlament que l'autonomia és "un dels obstacles" per assolir la plena sobirania. Puigdemont hi ha afegit avui: "Per més obedients i bon minyons que siguem, i per més que anem al màxim de tot al sostre tan baixet, no podran oferir als catalans el millor Govern que es necessita, que és el de la República".

El 130è president ha continua amb altres missatges que també es podrien interpretar com a crítiques contra rivals electorals. Amb les eleccions previstes pel 14 de febrer, des de JxCat admeten que ja han entrat en pre-campanya, i que lògicament veuen a ERC com el rival a superar a les urnes. A la cloenda del congrés fundacional, Puigdemont ha sentenciat que el seu partit no perdrà la "paciència": "Som els qui destinem els esforços que calen i tenim la convicció i esperança d'arribar al final del camí".

Puigdemont: "Pots perdre la paciència a mig camí si veus que era més dur del que pensaves, i recules o et plantes"

En aquest sentit, l'expresident ha carregat contra els qui "perden la paciència". "Es pot fer si vols córrer més de pressa que el temps, o la pots perdre a mig camí si veus que era més dur del que pensaves, i recules o et plantes". Sigui com sigui, Puigdemont ha reiterat que l'independentisme ha de superar el llindar del 50% dels vots per plantejar-se algun "gran salt".

Aprovació de les ponències

Per la seva banda, Artadi ha defensat la "transversalitat" i "centralitat" que representa Junts, després que les bases hagin aprovat les ponències organitzativa i política. La militància del partit ha avalat el text ideològic amb un 96% dels vots, i ha donat llum verda a la via de la "confrontació" contra l'Estat. Junts creu que l'estratègia portaria Espanya a una "negociació real", però si no arriba s'aposta per la via unilateral.

El document preveu sol·licitar la mediació de la UE per "forçar" un referèndum acordat amb Madrid si l'independentisme supera el 50% dels vots a les properes eleccions. Les bases han aprovat la ponència organitzativa amb un 94% dels vots, que accepta la doble militància "fins a una confrontació electoral". Hi han participat el 27% d'un cens total de 4.029 afiliats.

S'admetrà la figura dels independents

D'altra banda, entre altres aspectes JxCat estableix -en la ponència organitzativa aprobada- les primàries com l'eina per escollir els candidats amb llistes obertes. L'executiva n'haurà de confeccionar ara el reglament. Fonts del partit han explicat a l'ACN que s'hi admetran independents, a banda dels afiliats a Junts. Aquesta era la fórmula proposada per Artur Mas perquè finalment membres del PDeCAT es puguin incorporar a les llistes de Junts amb un acord que eviti la ruptura definitiva. Tot i això, la formació veu poc marge per un acord amb el PDeCAT. Segons la ponència, Junts acceptarà la doble militància "fins que hi hagi una confrontació electoral". Fonts del partit concreten que aquest moment arribarà amb la proclamació de les candidatures electorals.

La voluntat de Junts és constituir-se amb l'estructura i organització habitual d'un partit. Això inclou que independents es puguin sumar al procés de primàries i, per tant, a les llistes electorals. De fet, JxCat s'ha caracteritzat des del 2017 per sumar dirigents sense carnet de cap partit. És el cas de la portaveu al Congrés, Laura Borràs -que es presentarà a les primàries-; el seu secretari general, Jordi Sànchez; la portaveu adjunta al Parlament, Gemma Geis; o els diputats Francesc de Dalmases, Aurora Madaula -al Parlament-, o Jaume-Alonso Cuevillas -al Congrés-, per citar-ne només alguns.

Malestar dels ex-independents

La gran majoria d'independents de Junts s'han afiliat al partit, i han perdut així la qualitat de ser dirigents sense carnet de cap formació política. I el fet que JxCat admeti independents a les primàries ja ha provocat les crítiques d'alguns dels dirigents que, fins ara, tenien aquesta qualitat però que s'han hagut de donar d'alta de Junts les últimes setmanes.

Aquests sectors, consultats per l'ACN, asseguren que se sentien més còmodes sense militar enlloc, tot preservant la categoria d'independents, però que finalment han prioritzat les sigles per activar el nou partit. I ara els molesta que persones alienes a JxCat es puguin apuntar a les primàries.

Cal destacar que 17 dels 23 membres de l'executiva de Junts provenen de CDC o del PDeCAT. N'hi ha dos que venen d'ERC -Pep Andreu i Maria Àngels Cabasés-, un d'ICV -Toni Morral-, i sis que fins ara eren independents -Sànchez, Borràs, Geis, Madaula, Irene Negre i Marcel Padrós.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?