Público
Público
govern

Puigneró serà el vicepresident d'Aragonès i Tània Verge, consellera de Feminismes i Igualtat

Puigneró també dirigirà la conselleria de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana. Verge és catedràtica de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra  i directora de la Unitat d'Igualtat, i va formar part de la sindicatura del referèndum de l'1 d'octubre. Gemma Geis serà consellera de Recerca i Universitats, Violant Cervera de Drets Socials i Lourdes Ciuró de Justícia

Jordi Puigneró será el nuevo vicepresident del Govern.
Jordi Puigneró, nou vicepresident del Govern.  ACN

Jordi Puigneró serà el vicepresident del Govern de Pere Aragonès. L'exconseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha acabat ocupant la posició a proposta de Junts, després que finalment el Departament d'Economia, capitanejat per Jaume Giró, i la vicepresidència s'hagin desvinculat arran de la renúncia d'Elsa Artadi per ocupar ambdues cadires. Avui també s'ha conegut el nom que digerirà la nova conselleria de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, a proposta d'ERC, la nova consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també a proposta dels republicans, i tres noms de Junts, la consellera de recerca i Universitats, Gemma Geis, la de Drets Socials, Violant Cervera, i la de Justícia, Lourdes Ciuró.

Puigneró és un dels noms de confiança de Carles Puigdemont que sonava per entrar al Govern, després de les renúncies d'Artadi i de Josep rius. També assumirà la cartera de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, que sumen les competències que ja tenia més les que fins ara dirigia Damià Calvet des de Territori. 

Per la seva banda, Verge és catedràtica de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, amb una carrera forjada principalment entorn dels estudis de gènere i ciència política feminista.  Ha estat directora de la Unitat d'Igualtat de la mateixa universitat i encarregada de la instauració dels mecanismes d'actuació contra la violència masclista en aquesta institució, a més de fer consultoria per altres organismes en aquesta matèria. També va ser una de les síndiques de l'1 d'octubre, que va ser absolta dels delictes de desobediència i usurpació de funcions públiques, juntament amb Jordi Matas, Marta Alsina, Marc Marsal i Josep Pagès. 

JxCat també ha completat la seva part del Govern. I ho fa amb tres dones fidels al partit, que són o han sigut membres del seu grup parlamentari. Després d'alguns perfils independents, Junts opta per posar pes polític als tres departaments que tenia encara pendents d'anunciar. L'actual portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis, serà qui ocupi la conselleria de Recerca i Universitats; l'exdiputada al Congrés i regidora a Sabadell, Lourdes Ciuró, serà la consellera de Justícia; i el departament de Drets Socials estarà liderat per l'exdiputada al Parlament de Catalunya Violant Cervera.

Geis, que va ser la cap de llista de JxCat per Girona a les passades eleccions i a les del 2017, també és, a més de molt propera a Puigdemont, professora a la Universitat de Girona (UdG), on es va doctorar en Dret. Liderarà una conselleria que no existia des de fa 15 anys i que neix de la remodelació del fins ara Departament d'Empresa i Coneixement, que integrarà Treball.

Ciuró prendrà el relleu d'una altra dona, la republicana Ester Capella, a la Conselleria de Justícia. Llicenciada en Dret i advocada de professió, es farà càrrec del departament just quan el Govern espanyol ha de decidir si indulta els líders independentistes condemnats pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Reusenca de naixement i resident a Sabadell, és des del 2011 diputada al Congrés per Convergència i Unió (CiU), primer, i després per Democràcia i Llibertat i JxCat.

La futura consellera de Drets Socials, Violant Cervera, és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Lleida (UdL) i entre els anys 2012 i 2017 va ser diputada al Parlament –primer amb CiU i després amb JxSí–. A les passades eleccions va ocupar el 14è lloc de la llista de JxCat per Lleida, però no va ser escollida. La cartera que ocuparà sorgeix de la reformulació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.