Público
Público

PURINS LLEIDA L'apertura de dues plantes de purins millora la situació dels ramaders a Lleida

Després de tres anys d'estancament per la retallada a les primes de les renovables, dues plantes de tractament de purins garantiran que les 400.000 tones que generen les granges de les Garrigues no contaminin les aigües subterrànies 

Planta de tractament de purins Tracjuda, a Juneda.

Aquest estiu el panorama de les plantes de purins lleidatanes comença a millorar deprés de tres llargs anys d’estancament. L’inici de la caiguda és al febrer del 2013 amb la retallada que l'estat va aplicar a les primes de les renovables. La rebaixa d’aquestes comissions en la producció d’energia elèctrica va fer deficitàries les plantes i va obligar a clausurar-les. De les 29 que hi havia a tot Espanya, 4 d'elles eren a Lleida.

Molts encara tenim gravades a la retina imatges de basses plenes fins dalt de purins que els pagesos no sabien on anar a buidar i també manifestacions arreu per reclamar la reobertura d’aquestes plantes de cogeneració. La mesura que va imposar el govern espanyol va ser recorreguda al Suprem per ADAP, Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins, i aquest la va estimar l’any passat. La sentència del Suprem obliga a l'estat a apujar la prima per a les plantes de purins i a publicar les noves que no han arribat fins aquest passat mes de juny. Amb les noves primes “els valors han quedat reduïts però això ens permetrà treballar i no surtir perdent” explica Mònica Jiménez, la gerent de la planta VAG de Juneda.

Al setembre del 2016 reobria el complex de Miralcamp, que la firma Audax va reactivar després de dur a terme treballs de posada a punt al llarg de l’estiu. Els propietaris de la planta de Miralcamp la van reactivar en les mateixes condicions en què funcionaven abans de tancar: un procés d’assecatge de purins per reduir-los a menys del 10% del volum original i generar electricitat amb motors de cogeneració alimentats amb gas natural. Això no requereix la tramitació de noves llicències, ja que les tenen encara en vigor, segons els propietaris.

Nou panorama pels ramaders de Juneda

La planta de purins de Juneda (antiga VAG) s’ha posat a funcionar aquest mes d’agost amb uns nous gestors. L'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) que reuneix els més de 160 ramaders de les Garrigues l’ha reobert amb un nou sistema que farà que sigui econòmicament viable el funcionament de la infraestructura. “ De moment portem tres setmanes en funcionament a mig gas perquè estem engegant un per un els sis motors que porten tres anys i mig parats. Els fem una posada a punt que podria allargar-se tot el mes d’agost i el nostre objectiu és començar a tractar purins a principis del mes vinent”, assegura la gerent de VAG. En aquesta posada a punt també s’està mirant molt el tema de les tuberies de la planta ja que el nivell de corrosió per haver contingut purí és alt i des de la planta no saben ben bé com respondrà tot l’engranatge.

La vida útil de les plantes era abans de 25 anys i ara ha passat a 15

La planta, doncs, funcionarà a ple rendiment al setembre i complementarà a partir de llavors els esforços que els ramaders de la comarca han fet durant tres anys per estendre i millorar l’aplicació de dejeccions en cultius.

La portaveu del GAP, Mònica Jiménez, afirma que “estem fent les coses bé perquè el Ministeri no ho ha fet bé des de fa molt temps. Ens van fer tancar al disminuir les primes a un preu irrisori i ara a la nova sentència hi ha un altre punt que ens complica molt les coses. I és que la vida útil de les plantes era abans de 25 anys (durant aquest temps rebien les primes del ministeri) i ara ha passat a 15. Això fa que plantes com Tracjusa de Juneda o la d’Alcarràs no pugui reobrir”.

Dues plantes obertes a Lleida

Des del GAP, però, han buscat una alternativa per Tracjusa. Serà a través de la gestió combinada de l'excedent de les dejeccions ramaderes de les Garrigues i de les escombraries de les comarques del Pla d'Urgell i les Garrigues (unes 20.000 tones anuals). No obstant aquest projecte s’ha trobat amb l’oposició frontal de la plataforma ecologista Ipcena que denuncia que plantes com la de Tracjusa generen gasos d’efecte hivernacle i no ajuden a complir la nova llei contra el canvi climàtic que prepara el govern català. De moment aquesta llicència està en mans de la Generalitat a l’espera de la seva aprovació definitiva.

Durant tres anys els ramaders han assumit els costos d’aplicació

Set persones treballen ja en el complex, que n’haurà d’ocupar un total de 16. A ple rendiment, tractarà 100.000 tones de purins a l’any, el 25% dels que genera la comarca. Vag i la planta de Miralcamp són les úniques obertes a Lleida. Tot això garantirà que les 400.000 tones de purins que generen cada any les granges de les Garrigues no contaminin les aigües subterrànies, però aquest equilibri serà només temporal: al recuperar les primes que aquest tipus d’instal·lacions necessiten per ser viables, el govern central les va limitar a 15 anys, una antiguitat que Vag assolirà el desembre del 2019.

Durant aquests més de tres anys els ramaders de les Garrigues van demanar un ajut per fer inversions o transport de purins. Molts d’ells han pogut portar els excedents a una bassa d’Arbeca (una població propera a Juneda) assumint els costos d’aplicació. “Amb els socis de la GAP vam decidir comprar uns contenidors per portar amb camions i transportar el purí de les nostres granges a una finca que es troba a 40 quilòmetres de Juneda on el pagès aplicava el purí als seus camps de mutu acord amb l’associació”, explica Jiménez, que reconeix que ha estat una solució transitòria que ha incrementat molt els costos de gestió.

La portaveu del GAP conclou contundent “el que tenim clar és que el ministeri no vol primar el tractament de les dejeccions ramaderes i cada cop ens posa més pals a les rodes. Però nosaltres seguirem lluitant perquè ens hi va el nostre menjar”.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?