Público
Público

Quim Torra assistirà als Jocs del Mediterrani: "A Catalunya manen els catalans"

El president del Govern coincidirà amb el monarca espanyol a la cerimònia d'inauguració dels jocs: "No foragitaran al president del país, la presència del monarca no condicionarà les nostres decisions. Torra ha anunciat que cap membre del Govern assistirà a cap acte organitzat per la monarquia espanyola, així com tampoc convidaran al rei a cap acte institucional català. 

El president Quim Torra durant la compareixença d'aquest divendres. EFE/ Enric Fontcuberta.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que assistirà als Jocs del Mediterrani, on coincidirà amb el rei Felip VI. Torra ha esperat fins el darrer moment per anunciar la seva decisió, pendent de si acabava plantant el monarca per mostrar el seu rebuig a la posició del rei durant el conflicte polític català: "Fins l'últim moment, he estat esperant perquè esperava que el rei reflexionés, i això ha estat en va", ha dit.

Finalment, ha decidit ser-hi, però ho ha explicat sense renunciar a un to d'absoluta oposició al discurs de la casa reial: "Avui seré als jocs de Tarragona perquè s'han organitzat i pagat des del nostre país. Hi seré perquè és casa nostra. No foragitaran al president del país, la presència del monarca no condicionarà les nostres decisions. A Catalunya, manen els catalans". 

A banda de la seva assistència, Torra també ha fet públic que trenca les relacions amb la casa reial: ni ell ni cap membre del Govern assistiran a cap acte convocat per la Monarquia espanyola, així com tampoc convidaran al rei d'Espanya a cap acte a Catalunya. "Volem dignitat i no fotografies", ha dit. En la mateixa línia, el president ha anunciat que renunciarà al càrrrec de vicepresident d'honor de la fundació princesa de Girona.

"L'1 d'octubre va guanyar la República i el 21-d els republicans. No som súbdits, som ciutadans"

Torra diu no poder "fer com si res" i ha mostrat tota la seva determinació per mantenir el pols a la casa reial: "L'1 d'octubre va guanyar la República. El 27, vam declarar la independència políticament, i el 21-D vam guanyar els republicans. No som súbdits, som ciutadans". El president de la Generalitat

També ha tingut paraules pels presos polítics, els exiliats catalans -també pel raper Valtonyc- i els "centenars de persones, mestres, alcaldes, regidors, artistes, simpatitzants dels CDRs" represaliats: "Les idees de llibertat són perseguides a l'Estat espanyol", ha assegurat. És tot aquest context el que, ha dit, haver-lo portat a predre aquestes decisions: "Ens sentim interpel·lats per tant dolor".

Informe del Síndic per a Felip VI

Durant la cerimònia, Quim Torra també ha dit que entregarà a Felip VI els informes del Síndic de Greuges de Catalunya on es recull la violència policial exercida contra la ciutadania durant la jornada del referèndum i la repressió posterior: "Davant de tot això, el Rei d'Espanya no ha demanat perdó vuit mesos i mig després. Ni una sola paraula de suport ni de consol a les seves famílies. Tampoc ho ha fet després que el 3 d'octubre comparegués per donar cobertura i suport a la repressió que s'havia produït contra més de 2 milions de catalans", ha insistit.

La decisió ha arribat després que el president de la Generalitat i els seus dos predecessors, Carles Puigdemont i Artur Mas, enviessin una carta al monarca per demanar-li que abanderés una posició de diàleg i a reunir-se amb Torra, aprofitant l'esdeveniment esportiu dels Jocs del Mediterrani. Felip VI va redirigir la missiva a la Moncloa, des d'on es va emplaçar a la casa reial a no reunir-se amb el Govern català.

"El rei va complir la seva obligació"

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha fet menció a la polèmica cerimònia d'obertura dels jocs després del Consell de Ministres. Celáa ha mantingut un discurs prudent i de distensió respecte la polèmica, però amb un missatge: "La normalització democràtica ha de ser resposta amb la normalitat democràtica de l'apetència de les altres comunitats", ha dit.

Respecte al trencament de relacions entre la Generalitat i la casa reial, Celáa ha dit que això no suposarà un problema per la monarquia, sinó per la Generalitat, que, segons ha dit la portaveu, "no representarà a la totalitat de Catalunya". Pel que fa a les crítiques de Torra davant el discurs de Felip VI el 3 d'octubre, Isabel Celáa ha defensat la postura de la monarquia: "El rei va complir amb la seva obligació. Va complir amb l'obligació constitucional que té la corona".