Público
Público

Quim Torra sobre el diàleg amb Pedro Sánchez: "Per anar-nos-hi a fer fotos no calia que hi anéssim"

El president de la Generalitat comenta cara a cara amb el seu predecessor Carles Puigdemont l'actualitat política i el que esperen pel curs entrant. Puigdemont apunta les condicions que li permetrien no tornar a presentar-se com a candidat. Torra assegura que ERC i el PDeCAT han arribat a un acord sobre la suspensió dels diputats processats. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Carles Puigdemont y el presidente de la Generalitat, Quim Torra, llegan para ofrecer unas declaraciones a la prensa tras su reunión en el Martin's Grand Hotel de Waterloo (Bélgica). EFE

El tret de sortida del curs polític arriba amb la polèmica pels llaços grocs trepitjant fort. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a criticar la posició de Cs, partit que ha abanderat el discurs més bel·ligerant contra la presència al carrer de signes de reivindicació de llibertat pels presos polítics. El president ha fet una crida per unir-se contra els "brots feixistes", en al·lusió als grupuscles d'ultradreta que es van manifestar conjuntament el passat dimecres, així com els que han participat de les brigades per despenjar simbologia pels presos. Torra, però, es mostra optimista amb el tarannà de la societat catalana: "No em preocupa que vagi a més perquè la cohesió farà aturar qualsevol escalada", ha dit.

En una entrevista a El Punt Avui TV, el president Torra i l'expresident a l'exili Carles Puigdemont valoren l'actualitat política des de Waterloo, a Bèlgica, a les portes d'un setembre que significa l'inici de mesos intensos per a l'independentisme. Uns mesos que hauran de donar cabuda a la commemoració de l'1 d'octubre i de totes les cites pel moviment sobiranista, alhora que el Govern i l'executiu central segueixen amb els espais de negociació. Torra ha dit que està disposat a explorar "amb totes les conseqüències que calgui" el diàleg entre ambdues institucions però sense cedir en la defensa de les llibertats i en les aspiracions sobiranistes: "Si algú pretén que els catalans no plantegin en aquests àmbits el dret a l'autodeterminació i el retorn dels presos i exiliats, no entén la situació a Catalunya. Per anar-nos-hi a fer fotos no calia que hi anéssim".

En referència a la causa oberta a Bèlgica contra el jutge Pablo Llarena, qui s'ha mostrat especialment crític ha estat Puigdemont, que considera molt greu que el govern espanyol hagi contractat un bufet d'advocats per portar la defensa del magistrat del Suprem: "Si es converteix en part, és una pèssima notícia per a la separació de poders, que s'ha de practicar i protegir". "La nostra capacitat d'estupefacció ha quedat superada; és la confirmació del que denunciem, la complicitat d'espais polítics i l'aparell judicial", assenyala.

Nous lideratges

De cara a unes futures eleccions, l'expresident a l'exili afirma que vol tornar a ser president, però apunta la possibilitat que no sigui necessari i arribi el moment de deixar pas a "nous lideratges". "El desig ideal és no haver-me de presentar de president, perquè això vol dir que haurem superat aquesta etapa i haurem entrat en la construcció del govern republicà, amb nous lideratges i noves formes polítiques", diu en l'entrevista.

En la mateixa conversa, el president Quim Torra també anuncia que han arribat a un tracte entre Junts per Catalunya i ERC sobre la suspensió de diputats dictada per Llarena on també està involucrat Carles Puigdemont. Aquest debat va generar tensió entre els republicans i els postconvergents, els quals es negaven a suspendre Puigdemont. 

Qui mana?

A banda de l'entrevista, tots dos presidents s'havien trobat i reunit a porta tancada a Waterloo per parlar sobre l'acció de govern en el curs polític que s'obre ara i per acordar, entre altres temes, el contingut de la conferència que Quim Torra pronunciarà aquest dimarts al Teatre Nacional de Catalunya.

Es tracta, segons Torra, de "recuperar la iniciativa". "Hi havia una fase de reprendre el curs normal de les coses, però el projecte va de la restitució de la Constitució catalana, i pensem que ara ja arriba el moment de passar a la segona fase".

A la pregunta de què passarà si apareixen discrepàncies, Puigdemont afirma "veure's en la necessitat de parlar és el que fa tothom". "Tot i que ara se n'hi diu divisions de la societat, s'han de desdramatitzar una vegada per totes", comenta.

Torra reitera que treballa perquè el líder del seu moviment polític, la Crida Nacional per la República, torni al Palau de la Generalitat, però Puigdemont assegura que qui mana, "per descomptat" és l'actual president. "Jo no mano", afirma.