Público
Público

PRESOS POLÍTICS Quim Torra participa en acció de suport als presos en vaga de fam amb un dejuni de dos dies

El president de la Generalitat passarà les nits de diumenge i dilluns al monestir de Montserrat, fins al dimarts al matí, quan presidirà el Consell Executiu del govern català. Els diputats empresonats Jordi Turull i Josep Rull qualifiquen els dejunis i altres accions de solidaritat com a "fonamentals per sensibilitzar la ciutadania a Catalunya, Espanya i Europa". Insisteixen en que totes les mobilitzacions han de ser pacífiques, "aïllant sense complexos els provocadors, infiltrats i violents".

El president de la Generalitat, Quim Torra, en la seva arribada al dipòsit del Rei Martí, al barri de Sarrià de Barcelona. EFE / Toni Albir

públic i agències

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha iniciat a les 9.00 hores d'aquest diumenge un dejuni de 48 hores en suport dels presos sobiranistes en vaga de fam, dejuni que ha començat al barri de Sarrià de Barcelona i que continuarà en el Monestir de Montserrat, on pernoctarà dues nits.

El president català ha arribat sobre aquest matí al dipòsit del Rei Martí, al barri de Sarrià de Barcelona, per participar en el dejuni que diverses persones realitzen en aquest local, seguint la convocatòria de la plataforma Prou Ostatges!.

Torra tenia previst seguir en aquest  fins aquesta tarda en aquest centre, per anar a continuació a Montserrat i participar en un altre dels dejunis en solidaritat amb els presos, que es realitzen al monestir i altres llocs de Catalunya.

Segons fonts de la Generalitat, el president català passarà les nits de diumenge i dilluns a Montserrat, encara que no s'ha concretat si es quedarà al monestir tot el temps, perquè també té previst reunir-se aquest diumenge amb el conseller Miquel Buch per tractar la polèmica per les càrregues dels Mossos d'Esquadra en les manifestacions antifeixistes a Girona i Terrassa.

El president de la Generalitat preveu seguir amb el seu dejuni fins al dimarts al matí, quan presidirà el Consell Executiu del govern català.

Com es troben els presos en vaga de fam? 

Els diputats empresonats Jordi Sànchez i Jordi Turull van ser els primers a iniciar la vaga de fam, a la qual tres dies després es van sumar també Josep Rull i Joaquim Forn, tots ells empresonats de manera preventiva al centre penitenciari de Lledoners (Bages).

En una entrevista concedida a la ràdio pública de Catalunya, Jordi Turull i Josep Rull, han afirmat que físicament es troben "molt millor del que podríen imaginar", tot i ser conscients que són "molt al principi". "Anímicament, molt convençuts del que fem, i molt agraïts per l'escalf i suport de tanta gent", afirma Turull.

En relació als motius pels quals els que han donat aquest pas són quatre membres del PDeCAT i cap d'ERC, Josep Rull ha manifestat que "la vaga de fam és una decisió personalíssima. No es pot delegar, no es pot assumir com una qüestió 'grupal'. Fer-ho així seria una irresponsabilitat. Es va posar damunt de la taula i cadascú dels set vam decidir des del respecte escrupolós de tots cap a tots, dels que la fem i dels que no la fan. Ens complementem".

I en quant al motiu de la vaga, el mateix Rull recorda que volen "denunciar l'actitud conscient i premeditada del Tribunal Constitucional" d'impedir el seu accés a la justícia europea. "Se'ns accepten a tràmit tots els recursos d'empara i després es deixen congelats. És un autèntic escàndol, d'una gravetat sense matisos en un estat de dret que pretengui ser solvent. L'òrgan que ha de garantir els drets i les llibertats fonamentals és el primer que la vulnera. La unitat d'Espanya a qualsevol preu", afirma el diputat.

La periodista els recorda en l'entrevista la posició de la Fiscalia, que va assenyalar que la vaga de fam no canviaria res. Rull contesta denunciant el dèficit democràtic que pateixen, segons ell, les altes instàncies del poder judicial espanyol:  "Teòricament la Fiscalia hauria de defensar l'interès general. Però a Espanya la Fiscalia General de l'Estat, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional es protegeixen entre ells a l'hora de vulnerar drets fonamentals quan hi ha un bé "superior" (entre cometes) a protegir: la unitat d'Espanya. El problema no el tenim només els independentistes catalans, el té, sobretot, la democràcia espanyola".

Valoren els dejunis i altres accions de solidaritat com la seva "força més preuada". "Són fonamentals per sensibilitzar la ciutadania a Catalunya, Espanya i Europa", afirma Josep Rull. I en quant a les mobilitzacions que es poden produir en cas de sentència condemnatòria, Jordi Turull demana "no anticipar pantalles". "El que és segur -afeigeix- és que sempre haurà de ser de manera pacífica, i sobretot aïllant sense complexos els provocadors, infiltrats i violents, que sovint coincideixen els tres elements en un mateix perfil".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?