Público
Público

Rajoy amenaça: mantindrà el 155 si Puigdemont és investit des de Brussel·les

El president del Govern central afirma que el líder de JxCat no podria prendre possessió si no torna a Catalunya, per la qual cosa no hi hauria nou Govern de la Generalitat i continuaria la intervenció de l'autonomia.

Mariano Rajoy, al costat de Fernando Martínez-Maíllo i Javier Arenas, a la seu del PP. /EFE

públic

Amenaça clara de Rajoy: si Puigdemont és investit president de la Generalitat a distància -com és l'objectiu de la llista que encapçala, Junts per Catalunya-, continuarà la intervenció de la Generalitat a través de l'article 155 de la Constitució. Així ho ha assegurat aquest dilluns el president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, en la seva intervenció en la Junta Directiva Nacional del partit, amb l'argument que el 155 "seguirà en vigor fins que prengui possessió el nou president" de la Generalitat.

Quan va aplicar el 155 i va convocar eleccions a Catalunya, Rajoy va explicar que la intervenció de l'autogovern seguiria en actiu fins que hi hagués un nou Executiu a la Generalitat. I a aquest punt s'ha agafat per justificar el manteniment del 155 si Puigdemont és investit des de Brussel·les: "No hi ha marge per ser president a distància, ni per delegació ni per altre tipus de trampa", ha afirmat Rajoy en la reunió del partit.

En aquest sentit, Rajoy ha advertit que, si Puigdemont aconseguís la investidura a distància, aquesta seria recorreguda immediatament pel Govern central davant el TC -com ja va avançar divendres passat el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo-. I que, en tot cas, per prendre possessió, Puigdemont hauria de ser físicament present. "Si no ho fa, l'article 155 seguirà en vigor", ha assenyalat.

Rajoy ha precisat igualment que això ja va quedar reflectit en el text aprovat pel  Senat el 27 d'octubre que facultava l'Executiu central per aplicar el 155. La resolució del Senat autoritzava l'Executiu a tirar endavant les mesures que va aprovar en el Consell de Ministres del 21 d'octubre.

En aquestes mesures, s'especificava que la intervenció de l'autogovern català es mantindria en vigor "fins a la presa de posessió del nou Govern de la Generalitat, resultant de la celebració de les corresponents eleccions al Parlament de Catalunya". Tant en l'ordre del Consell de Ministres com en la resolució del Senat, no obstant, també s'hi afegia, que l'Executiu podria "anticipar el cessament" d'aquestes mesures "si cessessin les causes que el motiven".

[Hi haurà ampliació]

¿Te ha resultado interesante esta noticia?