Público
Público

RAJOY CATALUNYA Rajoy demana "mimar" el turista que "crea llocs de treball"

El president també s'ha pronunciat sobre les polèmiques accions contra el turisme massiu, que considera un "disbarat" i demana "tenir cura, mimar i tractar bé" als turistes perquè generen molts llocs de treball

Mariano Rajoy, moments abans de la roda de premsa. EFE/Ballesteros

públic i agències

El turisme, en diverses de les vessants que estan generant polèmica aquesta setmana, ha estat un dels assumptes sobre els quals el president del govern, Mariano Rajoy, ha despatxat amb el rei en la seva tradicional trobada anual al palau de Marivent, a Mallorca. Durant la roda de premsa posterior, Rajoy ha parlat del la vaga a l'aeroport de Barcelona i sobre les polèmiques accions contra el turisme massiu que estan protagonitzant grups vinculats a la CUP a Catalunya. Cap dels dos assumptes li fa gràcia al president del govern, sobretot perquè afecten una de les seves banderes per vendre la recuperació econòmica i la generació d'ocupació: el turisme.

En primer lloc, Rajoy ha demanat a la Generalitat de Catalunya que "exerceixi les seves competències" en el conflicte obert entre l'empresa Eulen i els treballadors de seguretat de l'aeroport del Prat, que està generant cues des de fa dies a l'hora d'embarcar i facturar l'equipatge. I, al mateix temps, li ha exigit que no faci política amb aquest tema, després que membres de l'ANC hagin repartit aquest dilluns centenars de fullets a l'aeroport culpant a l'estat de les cues que s'han format en les dues últimes setmanes a els controls de seguretat.

Els ocupats en el sector turístic representen el 13% de l'ocupació total a l'estat

Rajoy ha reclamat "sensatesa, sentit comú i responsabilitat" per resoldre amb la "major celeritat" aquest problema, i ha subratllat que cadascú ha d'assumir "les seves pròpies responsabilitats". "De vegades això no és grat. A l'hora de governar s'està a la dificultat i al que és fàcil. I el difícil cal resoldre-ho, que per a això estem tots aquí", ha afegit.

El president ha dit que "no es pot generar en ple mes d'agost" una situació com la que s'està vivint a l'aeroport del Prat, pel que ha demanat "que ningú intenti utilitzar aquest assumpte contra ningú per raons merament polítiques" i que tots es concentrin en "el gran objectiu", que és "tornar la normalitat a la major celeritat possible" a l'aeroport de Barcelona".

Rajoy ha recordat que AENA gestiona els aeroports de tot Espanya i que el que ha passat a Barcelona és un problema puntual que respon a les diferències entre una empresa privada i els seus treballadors. En aquest punt, ha recordat que alguns treballadors han arribat a plantejar la conveniència que hi hagi més cues a l'aeroport, el que, segons el Rajoy més irònic, demostra "un enorme patriotisme".

"És un disbarat tractar a puntades de peu als turistes"

També s'ha referit a les accions que s'estan succeint contra el turisme massiu a Barcelona i ha titllat de "disbarat" la pretensió d'alguns "extremistes" de tractar "a puntades de peu" als turistes. Sobretot si aquests turistes conformen un dels motors de l'economia espanyola i de la creació d'ocupació, ha emfatitzat.

"No sé si cal rebre al turisme amb un cartell de 'Benvingut, senyor turista', però em sembla que el que no es pot fer és, al turista, que deixa moltíssims ingressos, que permet que molts espanyols puguin treballar, tractar-lo a puntades de peu. Això em sembla un disbarat ", ha explicat.

El president del govern ha recalcat que està "a favor del turisme i dels llocs de treball que crea", i "radicalment en contra" de l'actuació d'alguns "extremistes radicals".

Rajoy ha demanat "responsabilitat, seny i sentit comú" perquè el turisme, ha dit, "és un dels sectors que més estan tirant de l'economia i cal donar-li suport". "Hem de cuidar-lo, mimar-lo i tractar-lo bé", ha subratllat. El cap de l'Executiu ha destacat que les dades del sector turístic són aquest any especialment positives i ha esmentat en concret el superàvit per compte corrent i l'evolució de l'ocupació, que s'han conegut aquest dilluns.

L'activitat turística va registrar un superàvit de 12.717.000 d'euros en la balança per compte corrent dels cinc primers mesos de l'any, un 9,1% més que en el mateix període de 2016. A més, el nombre de treballadors ocupats en el sector turístic va ascendir al segon trimestre a 2,53 milions, un 1,8% més que en el mateix període de l'any passat. Els ocupats en el sector turístic representen el 13% de l'ocupació total i Rajoy ha recordat que a Catalunya el turisme dóna feina a 452.000 persones, quasi un 20% del total.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?