Público
Público

RAJOY DAVANT EL REFERÈNDUM Rajoy no descarta reunir el Consell de Ministres el 16 d'agost per Catalunya

Malgrat que la primera reunió del gabinet està prevista pel 25 d'agost, el president espanyol contempla avançar-la. Per la seva banda, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha dit que "l'1-O serà un simple recompte sense cap valor jurídic"

Mariano Rajoy amb el president de l'Autoritat Portuaria de Marín, José Benito Suárez, durant un passeig per Ribadumia (Pontevedra). EFE/Salvador Sas

agències

El president del govern central, Mariano Rajoy, ha assenyalat avui que "no és impossible" la convocatòria d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres el proper 16 d'agost si finalment el Parlament català decideix admetre a tràmit la proposició de llei per a la celebració del referèndum sobiranista fixat per a l'1 d'octubre.

"En principi, jo no ho descarto", ha expressat Rajoy, que ha indicat que tot i que la propera reunió del seu gabinet està prevista per al 25 d'agost "és possible que hi pugui haver una abans", però "no està decidit encara". El president del govern ha fet aquestes declaracions des de la seva repòs de vacances a Galícia.

Rajoy: "Si violessin la llei, estaríem en un altre escenari"

Des d'allà, Rajoy ha volgut insistir, en tot cas, i "amb tota tranquil·litat i tota moderació", que "no hi haurà referèndum l'1 d'octubre", ja que -ha sostingut- "Espanya és una democràcia avançada" en què "la llei i la democràcia no es poden separar i no se separaran", sobre la base del dictat del Tribunal Constitucional que declara il·lícit el referèndum català. "Aquí regeix la llei i l'estat de dret, i un governant no pot presumir que incomplirà la llei", ha apuntat.

"Seguirem treballant defensant la democràcia, la llei i les normes que ens hem donat entre tots i que ens obliguen a tots: als governants, als que no ho són i a tots els ciutadans", ha manifestat Rajoy. Així doncs, ha dit que els membres de la Mesa del Parlament no poden admetre a tràmit el projecte de llei d'aquesta votació i que "si ho fan i violessin la llei, estaríem en un altre escenari".

Per això, ha mostrat el seu desig que imperi el "sentit comú" i no prossegueixi el "disbarat" de convocar un referèndum absolutament "anticonstitucional". En tot cas, el president del govern ha anticipat que estarà "atent tots els dies als esdeveniments que es puguin produir" per si es precisés la seva intervenció.

Narbona assegura que l'1-O no tindrà valor jurídic

Per la seva banda, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha assumit avui la possibilitat que l'1 d'octubre s'instal·lin urnes a Catalunya, però ha volgut advertir als que participin que no serà una consulta amb garanties democràtiques, sinó un "pur i simple recompte sense cap valor jurídic ".

Segons Narbona, el referèndum s'hauria d'evitar amb la màxima prudència

En una entrevista a la Ser, Narbona ha demanat als catalans que no legitimin amb la seva participació un "simulacre" de referèndum que només generarà frustracions, perquè, encara que vagin a votar, el seu valor sempre serà nul. Ha dirigit especialment aquesta petició a Podem i Catalunya Sí Que Es Pot, alhora que ha cridat a la mesura i proporcionalitat al govern.

Segons ha recalcat, el referèndum s'hauria d'evitar amb la màxima prudència, però sense deixar d'iniciar aquest camí que "Rajoy no ha volgut de moment emprendre d'iniciatives de caràcter polític". "La llei sense política no resoldrà el problema que s'ha generat a Catalunya", ha afirmat la dirigent socialista.

En aquest sentit, ha reiterat la necessitat d'emprendre una reforma constitucional, una tasca "molt difícil" que el PSOE pretén posar en marxa al setembre al parlament. Al costat d'aquesta reforma, ha subratllat que "hi ha més moltes coses a fer en el diàleg amb Catalunya" per precisar després que no es tracta de convèncer als independentistes, perquè "segurament no estan disposats a escoltar cap tipus d'argument".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?