Público
Público

República catalana Rajoy declara dissolt el Parlament i convoca eleccions el 21 de desembre

El consell de Ministres aprova el cessament immediat de Puigdemont, Junqueras i tot el Govern català, i trangfereix les seves atribucions als ministeris. 

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva compareixença a La Moncloa

"He dissolt el Parlament de Catalunya, i el proper 21 de desembre se celebraran eleccions autonòmiques". En primera persona. "He decidit convocar com abans possible aquestes eleccions". També en primera persona. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat el cessament immediat del President de la Generalitat, Carles Puigdemont i de tot el seu executiu. I s'ha atorgat a si mateix la seva prerrogativa de convocar eleccions anticipades. "Lliures, netes i legals", assegura.

En una breu compareixença -sense preguntes- a La Moncloa, Rajoy ha anunciat que, en aplicació de les mesures aprovades poc abans al Senat en relació al 155, el Consell de Ministres havia aprovat el cessament de la totalitat del Govern català i d'alts càrrecs com el director general dels Mossos d'Esquadra. Ha explicat igualment que seran els ministeris els que assumiran les funciones de les conselleries, i que quedaven "extingits" organismes com el Diplocat o les delegacions de la Generalitat a l'Exterior -excepte la de Brussel·les-.

"No es tracta de suspendre l'autogovern"

Tot i que les mesures anunciades buiden totalment d'atribucions el Govern català, Rajoy ha assegurat que "no es tracta de suspendre l'autogovern, ni d'intervenir-lo ni retallar-lo", sinó que "es tracta simplement de tornar-lo a la normalitat tan aviat com sigui possible". Ha justificat la intervenció per "restituir un autogovern que ha estat liquidat en les darreres setmanes per una cadena de decisions arbitràries i excloents".

El president espanyol ha argumentat que la convocatòria d'eleccions és necessària perquè "són les urnes, les de debò" -en referència no gaire vetllada al referèndum de l'1-O"- les que han d'establir "controls i garanties", així com les "bases de la necessària recuperació de la convivència entre catalans". "Per això he decidit convocar tan aviat com sigui possible eleccions lliures, netes i legals, que puguin restaurar la democràcia en la comunitat autònoma", ha conclòs.

Eleccions, amb quins partits?

 Les decisions del Govern de Rajoy presente algunes incògnites immediates. La primera és si el Govern català accepta o no el seu cessament, tot just unes hores després de proclamar-se la independència. De no fer-ho, s'obriria un escenari incert, amb una doble legalitat reconeguda només per part dels actors. El mateix succeeix amb la dissolució del Parlament i les eleccions anunciades per Rajoy.

El PSC i C's ja han beneït la convocatòria d'eleccions. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, l'ha qualificat de "raig de llum" en un dia de foscor, mentre que la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, diu que el seu partit "sortirà a guanyar" a les urnes. C's tindria, en efecte, serioses probabilitats de guanyar aquestes eleccions en el cas que no s'hi presentessin els partits independentistes. I aquesta és una possibilitat certa. 

La CUP ja havia deixat clar els darrers dies que no participaria en unes eleccions convocades des de l'Estat, i la seva diputada Mireia Boya ha cridat ja a una "paella insubmisa" el 21D. Segons fons sobiranistes, la resta dels partits independentistes tenen decidit igualment des de fa temps no participar en uns comicis convocats per Madrid.