Público
Público

CONSELL DE MINISTRES Rajoy posa en marxa la maquinària per suspendre l'autonomia de Catalunya

El Govern central requereix a Puigdemont que confirmi si ha declarat o no la independència, i li demana que es comprometi a "respectar la legalitat". Aquest requeriment és un pas previ imprescindible per activar l'article 155 de la Constitució.

Mariano Rajoy a la reunió del Consell de Ministres d'aquest dimecres / EFE

Rajoy ja ha començat els tràmits per posar en marxa el 155. El Govern central ha requerit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aclareixi abans de les 10h del proper dilluns si ha declarat o no la independència. En cas de no respondre, o de respondre afirmativament, l'Executiu de Rajoy iniciarà els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola, que li permet intervenir els governs autonòmics prèvia aprovació del Senat. El requeriment, enviat per Burofax, ja ha estat rebut pel Govern català

La notícia sobre el requeriment l'ha donat el propi Rajoy aquest dimecreshores després del ple del Parlament en què Puigdemont va anunciar que respectaria el mandat de l'1-O per la independència, però que suspendria la seva entrada en vigor. Aquest requeriment formal és el pas previ imprescindible per activar el 155.

En roda de premsa després d'un Consell de Ministres convocat d'urgència, Rajoy ha informat que l'Executiu ha aprovat "requerir formalment al Govern de la Generalitat perquè confirmi si ha declarat la independència". Rajoy ha explicat que aquest requeriment el fa "al marge de les mesures que el Govern pugui adoptar a l'empara de l'article 155 de la nostra Constitució". No obstant això, el redactat de l'article 155 estableix explícitament que hi ha d'haver un "requeriment" previ al president autonòmic com a primer pas per activar la intervenció. 

El text del 155

L'article resa que, si una comunitat autònoma "no compleix les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen", o si "atempta greument contra l'interès general d'Espanya", el Govern central "previ requeriment al president de la Comunitat Autònoma i, en el cas que no l'atengués, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per tal d'obligar" aquesta mateixa comunitat autònoma al "compliment forçós de les dites obligacions".

Rajoy ha requerit igualment a Puigdemont que manifesti "la seva voluntat de respectar la legalitat i restaurar la normalitat". I ha condicionat l'aplicació efectiva del 155 a la resposta de la Generalitat, quan ha dit que segons la resposta de Puigdemont "es marcarà el futur dels esdeveniments en els propers dies".

El PSOE, al costat de Rajoy

Només uns minuts després de la compareixença de Rajoy, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha posat igualment davant les càmeres per fer costat al Govern central en el . Ha dit que està d'acord amb Rajoy que cal "requerir" a Puigdemont que "aclareixi negre sobre blanc què és el que va passar ahir al Parlament de Catalunya". I que el seu partit "donarà suport" a les mesures constitucionals" que apliqui Rajoy -és a dir, el 155- si Puigdemont "no ho aclareix", o si aquest aclariment significa que va proclamar la independència.

Sánchez no ha deixat cap dubte a la interpretació sobre l'abast del seu suport al Govern central, quan ha deixat clar que Rajoy està posant ja en marxa el 155. "És evident que s'està activant", ha sentenciat.

Pacta amb Rajoy una reforma constitucional

Per compensar aquest suport total a l'Executiu, Sánchez ha assegurat que ha arribat a un acord amb Rajoy per abordar una reforma constitucional a partir del 2018.

El líder socialista no ha donat cap detall concret sobre aquesta hipotètica reforma, i només ha explica que el primer pas es donaria amb amb l'inici dels treballs de la comissió de revisió del model autonòmic, que durarien sis mesos. Després d'això, s'obriria el "debat de la reforma constitucional" al Congrés

¿Te ha resultado interesante esta noticia?