Público
Público

Rajoy es nega a rebre cinc alcaldes del canvi per parlar sobre refugiats

Manuela Carmena,  van enviar una carta fa dos mesos al president del govern, però encara no han rebut resposta

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Manifestants en solidaritat amb refugiats

Manuela Carmena (Madrid), Ada Colau (Barcelona), Pedro Santiesteve (Saragossa), Xulio Ferreiro (La Corunya) i Joan Ribó (València), van demanar fa dos mesos a Rajoy que es reunís amb ells per parlar sobre refugiats i promoure l'acollida en aquests llocs. No obstant, el president del govern encara no ha contestat a aquesta petició.

Així ho ha denunciat Manuela Carmena a Twitter, on ha explicat que al desembre es va enviar una carta al president, en el marc de la cimera europea Els refugiats són els nostres germans i germanes, convocada pel Vaticà i a la qual van acudir 80 alcaldes europeus.

En la missiva, els cinc alcaldes demanen a Mariano Rajoy que es reuneixi amb ells per explorar vies de cooperació i actuació en matèria de refugiats al costat del Executiu. "Els ajuntaments estem donant resposta a les demandes dels nostres veïns i veïnes que ens reclamen una actitud proactiva i contundent en la protecció i salvaguarda dels drets humans", expliquen a la carta.

Els alcaldes reclamen una reunió "en el menor termini possible" i que es puguin explorar vies de diàleg, però, el president del govern encara no ha donat cap resposta a la carta.

L'única resposta que han rebut, i que ha estat criticada, és la que prové del secretari d'Estat per a les Administracions Públiques, Roberto Bermúdez de Castro Mur, que ha enviat una carta en què comunica als alcaldes i alcaldesses, en nom de Rajoy, que "la millor manera de coordinar i optimitzar tots els esforços és la connexió directa amb el Sistema Nacional d'Acollida i Integració, gestionat pel Ministeri d'Ocupació a través de la Secretaria General d'Immigració i Emigració". No obstant aquesta resposta no els ha semblat suficient als alcaldes del canvi.

"Volem acollir"

No és una novetat que milers de ciutadans i ciutadans demanen que Espanya aculli els refugiats. De fet, aquest dissabte ha tingut lloc a Barcelona una de les manifestacions més multitudinàries. Desenes de milers de persones van sortir als carrers al crit "Volem acollir" ("Volem acollir").

El que reclamen és que s'obrin les fronteres perquè les persones que escapen de la guerra i la misèria puguin arribar a través de vies segures i legals als països que els poden acollir.

Cada vegada són més les ciutats que reclamen que el govern actuï per permetre l'acollida de refugiats i que es compleixin les quotes de reubicació que el govern va signar el 2015. A més, demanen col·laborar amb les ciutats europees que reben el major flux d'arribada de refugiats.