Público
Público

Rajoy qualifica d'amenaça i xantatge a l'Estat la Llei de Transitorietat Jurídica 

El cap de govern ha garantit que la Llei de Transitorietat Jurídica no entrarà en vigor de cap de les maneres, perquè això, segons ell, suposaria "la liquidació de l'Estat de dret"

El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, a l'inici de la reunió del Comitè Executiu del PP. EFE/Emilio Naranjo

PÚBLIC

Mariano Rajoy ha aixecat el to, poques hores abans de la conferència que Carles Puigdemont té previst donar aquest dilluns a Madrid, per expressar en termes molt contundents el seu rebuig a la Llei de Transitorietat Jurídica i a la declaració unilateral (DUI) que podria realitzar el Parlament de Catalunya si el govern espanyol impedeix el referèndum d'autodeterminació.

El cap del govern espanyol ha qualificat de "disbarat jurídic, polític i social" l'eventual entrada en vigor de la Llei de Transitorietat. Ha garantit que no entrarà en vigor de cap de les maneres i ha afirmat que això suposaria "la liquidació de l'Estat de dret". Equivaldria, segons ell, a "dir als espanyols que la sobirania nacional no existeix".

Rajoy ha comparegut davant la premsa després de la reunió del comité executiu del PP i ha insistit en que el que ha de fer Puigdemont és "donar la cara" al Congrés dels Diputats, perquè segons ha dit, "per a que la seva proposta pugui començar a caminar" necessita el suport del parlament estatal.

El president del govern s'ha fet ressò d'una informació publicada al diari El País  segons la qual la Llei de Transitorietat Jurídica contempla una declaració unilateral d'independència, i ha afirmat que Puigdemont "té tot el dret d'anar a hotels o altres llocs", però que el que ha de fer és "comparèixer davant els representants de la sobirania nacional". "És obligat que vingui", ha dit, perquè el que està fent és "amenaçar i fer xantatge a l'Estat".

La victòria de Pedro Sánchez "no canvia res"

El president del govern ha negat, d'altra banda, aquest que la reelecció de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE suposi més inestabilitat política i que això pugui conduir a noves eleccions. "Per a mi, amb el PSOE no ha canviat res", ha dit Rajoy en la mateixa roda de premsa posterior a la reunió del comitè executiu del PP.

"Aposto per l'estabilitat i el seny", ha dit Rajoy, que també ha subratllat que seguirà intentant acords amb el Partit Socialista. "I si no es pot, no passa res ", ha afegit, en recordar que es va pactar amb el PSOE el sostre de despesa per a 2017 però no hi va haver acord respecte al decret llei sobre els estibadors. "El que no faré és dissoldre les Cambres", ha insistit el cap de l'Executiu.

A preguntes dels periodistes, Rajoy ha comentat que no ha trucat Pedro Sánchez per felicitar-lo per a "no molestar". Ja li dirà. Quan se li ha insistit sobre aquest assumpte, Rajoy ha adduit "raons d'agenda" per no trucar-lo.