Público
Público

Rajoy: "La societat catalana necessita que se la protegeixi d'un projecte radical i divisiu"

El president del govern central ha anunciat el recurs presentat per l'executiu contra la reforma del reglament que el Parlament de Catalunya va aprovar dijous per fer possible el referèndum.

 Mariano Rajoy.

públic

El president del govern central, Mariano Rajoy, ha anunciat el recurs presentat per l'executiu davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma del reglament que el Parlament de Catalunya va aprovar dijous per fer possible el referèndum. Segons Rajoy,  amb la reforma del reglament el Parlament català "pretén liquidar la sobirania espanyola, la Constitució i l'Estatut".

"Ningú pot pretendre que negociï la Constitució, que és patrimoni dels espanyols"

El president espanyol ha assegurat que aquest recurs "defensa les institucions catalanes i els seus funcionaris, i ha afegit que "la societat catalana necessita que se la protegeixi d'un projecte radical i divisiu que s'intenta imposar a la força". Rajoy ha assegurat que no hi haurà referèndum, perquè "és il·legal i inconstitucional". "Sempre he estat disposat a dialogar, però ningú pot pretendre que negociï la Constitució, que és patrimoni dels espanyols", ha afegit.

Rajoy ha anunciat el recurs en roda de premsa després del Consell de Ministres, que ha analitzat l'informe del Consell d'Estat que avala el recurs d'inconstitucionalitat. L'informe entén que el nou reglament de la Cambra catalana vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució.

L'admissió a tràmit per part del TC suposaria la paralització de la reforma reglamentària, que permet aprovar en un sol dia, mitjançant el tràmit de lectura única, les anomenades lleis de desconnexió. Rajoy ha argumentat que amb aquest recurs, el govern central compleix amb la seva obligació de vetllar per la legalitat

A la pregunta sobre què pensa dels interrogatoris per part de la Guàrdia Civil a alts càrrecs de la Generalitat quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya assegura que no els ha sol·licitat, ha respost no pot dir res sobre el tema perquè és "molt respectuós amb el procés judicial". 

Aquest divendres han declarat a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia el director general de Difusió, Ignasi Genovès, adscrit al departament de Presidència, i la cap de comunicació del Departament d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Anna Molas. Rajoy ha afegit que espera que el 2 d'octubre hi hagi "un retorn a la normalitat".

Foment del Treball, contra el referèndum

Rajoy ha mencionat la petició de la patronal catalana Foment del Treball, que aquest dijous es van pronunciar en contra de la convocatòria del referèndum d'autodeterminació. Foment del Treball ha qualificat  de "cop d'estat jurídic contrari al dret intern i internacional" la possible aprovació al Parlament de la llei que avalaria la consulta.

Foment del Treball: "La legítima reivindicació catalana ha de trobar la seva solució per la via de la negociació"

La comissió jurídica d'aquesta organització patronal afirma taxativament que aquesta iniciativa legislativa "imposa una declaració unilateral d'independència exprés amb una simple majoria de vots" i suposa un "exercici d'enorme irresponsabilitat política de conseqüències impredictibles", segons un comunicat d'aquest organisme.

La patronal però reconeix l'existència del problema polític entre Catalunya i Espanya. "La legítima reivindicació catalana del reconeixement de la seva singularitat dins de l'Estat espanyol" ha de trobar la seva solució "per la via de la negociació i dins el respecte als principis de democràcia i legalitat", afirma en el mateix comunicat. Cal una negociació, segons Foment, "a la qual s'ha d'acudir amb ofertes i voluntat de renúncies per les dues parts".

"L'economia s'ha recuperat"

El president del govern central també ha assegurat que l'economia espanyola ha recuperat el nivell de riquesa d'abans de la crisi. "Seguim creixent al capdavant d'Europa", ha dit, una evolució que és compatible amb la creació d'ocupació i el bon comportament del sector exterior. En aquest sentit, ha exhibit les dades de l'Enquesta de Població Activa i especialment les que fan referència a la reducció de l'atur de llarga durada.

Rajoy també ha destacat el creixement en les exportacions de béns i serveis, "que representen el 33% del PIB", la baixada de la prima de risc, la "recuperació del sector de la construcció i la forta entrada de turistes. Xifres que "certifiquen una bona slut econòmica".

Finalment ha el·logiat Ciudadanos, PNV, Coalición Canaria i UPN pel seu suport als pressupostos de l'estat en contrast als qui "es refugien en la política de l'exclussió". També ha mostrat la seva preocupació per la situació a Veneçuela i ha dit que "els populismes a Europa estan retrocedint".