Público
Público

El raper Valtonyc: "Només els pobres van a la presó"

Una plataforma de suport al raper mallorquí posa en marxa una campanya per recaptar fons per pagar el recurs al Tribunal Suprem, però Facebook ha retirat l'anunci per no complir les seves normes comunitàries.

El rapero Valtonyc : “Només els pobres van a la presó”.

MARÍA SERRANO

"Té només 23 anys i porta des d'adolescent component lletres de rap des del poble mallorquí de Sineu", explica a Público Maria, membre del grup de suport a Josep Miquel Arenas, àlies Valtonyc, el raper de les Illes Balears que va conèixer a la tarda de dimarts la sentència de l'Audiència Nacional que el condemna per tres delictes presumptament comesos en les seves cançons: injúries a la corona, enaltiment del terrorisme i amenaces.

Amb més de 500 seguidors en el seu nou compte de Twitter, el suport a Valtonyc no para de créixer a mesura que passen les hores a cada racó d'Espanya. "Estem trenta persones coordinant xarxes, campanyes, vídeos al seu canal de YouTube". Tot hi cap per salvar aquest raper mallorquí d'una greu sentència que, segons fonts pròximes, "l'ha portat a paralitzar tots els seus projectes per una greu lesió a la llibertat d'expressió".

Maria, companya i amiga de Valtonyc, relata que el raper es trobava treballant en la vesprada de dimarts en una botiga de productes agrícoles quan va rebre la trucada del seu advocat. "Es va haver de seure per pair i ha estat molt fort per a ell veure que s'enfronta, no només a tres anys i sis mesos de presó sinó a una multa de tres mil euros". Un judici polític que no ha aconseguit callar Valtonyc, un jove que porta pràcticament tota la vida treballant des que va finalitzar l'institut per poder tirar endavant. "Ha hagut de gastar tots els seus estalvis per anar fins a Madrid i pagar tot el relacionat al judici. És una persona corrent que només ha fet cançons", destaca Toni, un altre membre de la plataforma.

Jorge Campos, president del Círculo Balear ha estat el promotor d'aquesta polèmica i el que ha denunciat Valtonyc, després de conèixer que feia esment a ell, a la desapareguda banda ETA i a la Corona en les seves cançons. "Si vius a Mallorca saps quin tipus de grup és. Tots són d'ultradreta. Van contra qualsevol moviment social i callen els focus de llibertat d'expressió que hi ha a l'illa", apunten des de la Plataforma.

En arribar a casa, Valtonyc es trobava consternat per la situació. Així ho resumia al seu compte de Twitter. "Ho arribo a saber i em carrego algú. M'hagués sortit més barat".

Primeres mostres de solidaritat

La plataforma de suport ha rebut mostres de solidaritat de polítics de tot el panorama nacional com el líder de Podem, Pablo Iglesias, l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, o el líder del grup Mes per Mallorca, Biel Barceló. La lluita pels drets de Valtonyc només acaba de començar. "Demà començarà el treball efectiu. Necessitem que la gent ens doni suport, afermar línies estratègiques i Valtonyc ha de preparar un bon recurs al Tribunal Suprem per treure aquesta condemna", afirma Maria amb rotunditat.

La sentència de l'Audiència Nacional el condemna a dos anys per enaltiment del terrorisme, a un per injúries a la corona i sa is mesos per amenaces. "L'advocat insisteix que es tracta d'una cançó de ficció i que no pot haver amenaça real en una situació fictícia expressada en una cançó de Valtonyc".

Les mostres en contra de la condemna de Valtonyc ja han provocat les primeres manifestacions a Sineu, el seu poble natal i Valldemossa, un altre municipi del nord de Mallorca.

Número de compte per pagar el recurs al Suprem

Anunci a Facebook de Valtonyc.

La notícia, caiguda com una galleda d'aigua freda, no ha deixat Valtonyc fora de les xarxes, on ha mobilitzat els seus seguidors a través d'un compte bancari perquè l'ajudin a pagar les altes costes que li ha suposat el judici de la audiència Nacional. Així ho ha assenyalat el raper des del seu compte a Facebook i Twitter.

La crida també detalla les despeses que li suposarà a Valtonyc realitzar un recurs davant del Tribunal Suprem, ja que destaca que, a més de la multa de 3.000 euros, el "procurador ha demanat 500 euros per poder presentar el recurs i així evitar entrar a presó directa, i esperar la sentència del Suprem que retardarà una mica tot ". La desesperació del jove raper recorda que no hi ha temps "de demanar un advocat d'ofici. M'han fos tot el que he anat estalviant des que vaig començar a pencar amb 18 anys. Només els pobres van a la presó".

No obstant això, Facebook ha eliminat la crida feta pel raper perquè, segons la xarxa social, "no compleix les normes comunitàries".