Público
Público

REFERÈNDUM 1-O El Consell d'Estat no veu base per portar al TC la resolució del Parlament contra el rei 

El més alt organisme consultiu del Govern espanyol critica  la resolució de la Cambra legislativa catalana i defensa la intervenció del rei el 3 d’octubre del 2017, però s’oposa a la intenció de l'Executiu de presentar recurs davant el Tribunal Constitucional.

Votació al ple del Parlament de Catalunya per reprovar la intervenció del rei el 3 d'octubre de 2017. / Parlament de Catalunya.

PÚBLIC

El Consell d’Estat considera que la reprovació del Parlament de Catalunya contra el rei és una declaració política que no té cap efecte jurídic i que, en conseqüència, no  hi ha base per a presentar un recurs d’inconstitucionalitat.

L’informe del Consell estima que la resolució de la Cambra legislativa catalana, en la qual es pronunciava a favor de l'abolició de la monarquia, no  mereix cap altra resposta que la que pugui realitzar el Govern espanyol en termes així mateix polítics.

El Consell d'Estat admet que el Govern pugui pretendre que el Tribunal Constitucional declari la improcedència que el Parlament faci pronunciaments “aliens a l’àmbit de les seves competències o afirmacions i reafirmacions d’orientació política que reproduïssin o revifessin pretensions en controvèrsia amb la doctrina del Constitucional”. Afegeix però que “aquesta doctrina ja existeix i està fora de lloc la seva reiteració” i defensa al mateix temps que el Parlament ha de poder dur a terme l'ús dels seus drets, com a Cambra representativa del poble de Catalunya.

Al llarg del seu dictamen, l'organisme consultiu del Govern espanyol busca un complex equilibri. Critica amb duresa la resolució del Parlament, defensa la intervenció del rei el 3 d’octubre del 2017, com un acte d’assumpció dels seus deures constitucionals i s’oposa a la intenció de l'Executiu de recórrer la resolució davant el Constitucional.