Público
Público

REFERENDUM CATALUNYA Albano Dante Fachín (Podem): "No tinc intenció de dimitir"

El líder de la formació a Catalunya acusa Iglesias, Monedero, Echenique i Mayoral de voler "treure a una direcció democràticament escollida", cosa que, considera, va "en contra de l'ADN de Podem"

Albano Dante Fachin, secretari general de Podem.

agències

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha explicat aquest dilluns que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, li ha demanat que dimiteixi però que no té intenció de fer-ho. "No tinc, ni jo ni la coordinadora, intenció de fer-ho", ha destacat en una entrevista a El País, en recordar que fa un any va guanyar les primàries i que els estatuts prohibeixen repetir-les abans de 18 mesos.

Després d'acusar Iglesias, Pablo Echenique, Juan Carlos Monedero i Rafael Mayoral de voler "treure a una direcció democràticament escollida", ha assegurat que voler fer-ho atempta contra l'ADN de Podemos i la idea de la plurinacionalitat. Segons Fachin, amb independència del que pensin Iglesias i Echenique sobre l'1 d'octubre, considera que les decisions les han de prendre la gent: "I la majoria va opinar que no es pot donar l'esquena al referèndum".

"És veritat que això no concorda exactament amb la postura d'Iglesias, que va dir que si fos català no aniria a votar. Però com és obvi, no és català, és un noi de Vallecas", ha recalcat el secretari general de Podem, que no té por que el destitueixin.

Segons la seva opinió, hi ha certa incongruència entre el model d'estat que defensen i el del partit perquè "si Podemos diu que els catalans poden decidir el seu futur, no s'entén que els de Podem, no". Així, ha assegurat que no el preocupa que la seva postura i la d'Iglesias divergeixin, però sí que no puguin coexistir, i ha criticat que Monedero, tot i no tenir un càrrec en la formació, es va manifestar contra la direcció de Podem.

Per Fachin, el problema a Catalunya és si es vota o no l'1-O, el que "té a veure amb la idea que la gent vol decidir, una idea molt semblant a les del 15-M". "Venim d'aturar desnonaments, d'ocupar ambulatoris i places, i la policia tampoc ens deixava. No vam fer cas. I ens diran ara que l'1-O cal fer cas a Rajoy?", ha preguntat.

Per això, ha conclòs que els afiliats de Podem, independentistes o no, no acceptaran el que dicti el PP: "Si hi ha urnes, no tinc dubtes que Xavier Domènech o Ada Colau participaran. Els conec". Segons Fachin, l'1-O no és el referèndum que voldrien, però "si voten milions de persones serà un cop més al mur del PP", a més d'assegurar que participar en la votació no és anar contra Espanya i sí ajudar a que sigui possible una Espanya plurinacional.