Público
Público

REFERÈNDUM CATALUNYA La Generalitat envia als governs estrangers la llei del referèndum

El memoràndum explica que la normativa busca assentar "el marc legal per a la convocatòria i celebració d'un referèndum per permetre als ciutadans de Catalunya decidir sobre el seu futur polític" el diumenge 1 d'octubre

Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors. GENERALITAT DE CATALUNYA

AGÈNCIES

La Conselleria d'Afers Exteriors de la Generalitat ha enviat un memoràndum als ministeris d'Exteriors de tot el món per explicar la llei del referèndum que Junts Pel Sí i la CUP han registrat aquest dilluns al Parlament i una còpia de la norma en anglès.

El memoràndum, el nombre 39, titulat 'La llei del referèndum per l'autodeterminació de Catalunya' i recollit per Europa Press, explica que la normativa busca assentar "el marc legal per a la convocatòria i celebració d'un referèndum per permetre als ciutadans de Catalunya decidir sobre el seu futur polític "el diumenge 1 d'octubre.

La Generalitat entén la llei com una "resposta democràtica" al dictamen del TC que va anul·lar preceptes de l'Estatut i al rebuig del Govern a negociar 

La Generalitat entén la llei com una "resposta democràtica" al dictamen del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar diversos preceptes de l'Estatut el 2010 i al rebuig del Govern a negociar una solució política a les demandes d'autogovern de Catalunya. El document acusa l'Estat d'haver-se "embarcat en un procés recentralitzador" i de dur a terme, a través del TC, una interpretació altament restrictiva de la Constitució en aspectes diversos, com l'ús de la llengua catalana o el finançament de polítiques de la Generalitat.

També interpreta la llei presentada aquest dilluns com una reacció al fet que Catalunya s'hagi convertit, segons el text, en "una minoria estructural dins de l'Estat espanyol", el que li impedeix gaudir de ple reconeixement i participació en la vida política, econòmica, social i cultural d'Espanya sense patir discriminació, exposa.

Segons explica la conselleria que lidera Raül Romeva, la llei permetrà al Govern dur a terme l'1-O i preveu "un nombre de mecanismes comuns internacionalment comparables" com la creació d'una autoritat electoral, de comitès en els col·legis de votació i de càrrecs responsables del referèndum.

Així mateix, explica que l'aprovació de la normativa, que han signat 67 diputats del Parlament, està prevista per a principis de setembre, quan es reprengui l'activitat parlamentària.