Público
Público

REFERENDUM CATALUNYA La Generalitat presenta recurs de súplica davant del TC denunciant "abús de dret"

Els advocats posen de manifest en l'escrit que el procediment impugnat, la lectura única per a les proposicions de llei, figura en altres parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

Carles Puigdemont, aquest dimarts, a la última reunió del Govern abans de les vacances. EFE/Toni Albir

El Govern ha presentat avui l'anunciat recurs de súplica davant el Tribunal Constitucional perquè retiri la suspensió sobre la reforma del reglament del Parlament, al·legant que s'ha produït un "abús de dret" en la impugnació que va realitzar el Govern central. Els advocats de la Generalitat posen de manifest en l'escrit que el procediment impugnat, la lectura única per a les proposicions de llei, figura en altres parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats, per la qual cosa creuen que només s'ha impugnat per la seva possible futura finalitat: aprovar de forma exprés la llei del referèndum.

En l'escrit, els advocats de la Generalitat raonen que resulta "sense dubte desproporcionat, excessiu, contrari a les regles de la bona fe processal i, en definitiva, abusiu, acudir a la impugnació en seu constitucional d'una norma com és el Reglament d'una cambra parlamentària ". En aquest sentit, demanen al TC que no admeti a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat, de manera que "s'impedeixi l'abús de dret i la desviació de poder que resulten de la impugnació plantejada".

"Ens trobem davant d'un recurs merament interpretatiu, contrari al principi de presumpció de la constitucionalitat de les lleis"

Si el recurs de súplica no sorgeix efecte, els advocats avancen que presentaran al·legacions per defensar la "plena constitucionalitat" de l'article impugnat, reclamar la desestimació del recurs d'inconstitucionalitat interposat i demanar l'aixecament de la suspensió. Al·leguen que el recurs que va presentar el govern del PP "es funda no en la inconstitucionalitat del text normatiu impugnat, sinó en la presumpció de la seva futura aplicació a un supòsit determinat", en el context del procés sobiranista.

"El text de la norma impugnada no comporta per se un vici d'inconstitucionalitat, sinó que aquest pogués resultar, si escau, de la seva futura aplicació segons una determinada de les seves possibles interpretacions", afegeixen. A més, raonen que el precepte impugnat és "equivalent al del vigent article 150 del Reglament del Congrés i molt semblant als reglaments de les cambres legislatives d'altres comunitats autònomes".

Per tant, "és evident que ens trobem davant d'un recurs merament interpretatiu, contrari al principi de presumpció de la constitucionalitat de les lleis", destaquen. Per als lletrats, el recurs d'inconstitucionalitat que comporta suspensió immediata "hauria d'usar-se només excepcionalment".

En cas contrari, prossegueixen, pot generar un "dany injustificat" en aquest cas a l'autonomia parlamentària del Parlament de Catalunya, "impedint que pugui seguir-se una especialitat del procediment legislatiu reconeguda i practicada en els reglaments de les cambres legislatives de les 17 comunitats autònomes , al Congrés dels Diputats i al Senat ".