Público
Público

REFERÈNDUM Podem relleva Joan Giner de la Secretaria Política, qui ho veu un "error democràtic"

La formació morada a Catalunya cridarà a la participació pel referèndum de l'1-O, i la considera “com el millor missatge polític que actuarà contra l'immobilisme del PP”

Albano Dante Fachín, secretari general de Podem.

Podem Catalunya ha decidit fer canvis en la direcció del partit.  El Consell Ciutadà Català ha decidit rellevar de la secretaria política al diputat Joan Giner, militant a Anticapitalistes, i incorporar a la diputada del grup parlamentari CSQEP, Àngels Martínez Castells.

El secretari general de la formació, Albano Dante Fachin, ha aclarit en roda de premsa que Joan Giner “continua al Consell Ciutadà Català i a l'executiva del partit” però com a secretari estratègic de la formació, un moviment que diversifica les responsabilitats del partit i treu pes polític a Giner. La diputada Martínez Castells ocuparà la secretaria d'Economia i la Unió Europea.

Joan Giner: "ahir la direcció de Podem va cometre un error democràtic"

A través del seu compte de Twitter, Giner ha declarat: "Hem treballat lleialment a la direcció de Podem tot i tenir-hi diferències, ahir la direcció de Podem va cometre un error democràtic. Tot i no haver rebut explicacions clares dels motius, seguirem treballant per a que s'esmeni: la pluralitat és un valor necessari a la nova política.
I cap dubte, a treballar per esmenar-ho, amb lleialtat, i seguir construïnt per un projecte plural, de canvi i transformador".

Crida a la participació l'1-O

Podem Catalunya cridarà a la participació de cara a la convocatòria de l'1 d'octubre, però entenent-la com una “mobilització social políticament legítima” i com una resposta a “l'immobilisme i autoritarisme” del govern del PP. Dante Fachin, ho ha anunciat aquest divendres a l'Ateneu Barcelonès després que el Consell Ciutadà Català (CCC), el màxim òrgan de decisió del partit català, així ho decidís dijous a la nit per unanimitat. Com ha explicat Fachin, i s'ha fet públic a través d'un manifest de vuit punts, Podem farà una “crida massiva” al debat i a la participació “vetllant perquè tots els posicionaments democràtics siguin escoltats”.

Dante Fachin ha puntualitzat que la formació no farà campanya en favor del SÍ o del NO, sinó que considera “la participació massiva com el millor missatge polític que actuarà contra l'immobilisme del PP”. “No demanarem el vot concret. Allò important és reivindicar el debat ciutadà i que la gent, com va fer el 9N, aposti per la participació. La resposta al PP és participar i expressar-se políticament. Una gran participació obligarà que hi hagi reaccions polítiques”, ha raonat en roda de premsa.

El secretari general ha carregat contra el govern del PP com a màxim responsable del bloqueig pel referèndum efectiu a Catalunya: “la impossibilitat de fer el referèndum no recau en ningú més que en l'actitud irresponsable del PP. Si avui no es pot fer el referèndum és fruit d'un PP que pretén governar Espanya contra Catalunya”.

Dante Fachin: "La participació massiva és el millor missatge polític contra l'immobilisme del PP"

Podem Catalunya, d'aquesta manera, crida a la mobilització massiva per desautoritzar l'immobilisme del Partit Popular però no considera la convocatòria del Govern de la Generalitat com un referèndum efectiu i no legitimarà el seu resultat, ja que estan en “desacord en les formes, contingut, contradiccions i manca de garanties jurídiques i reconeixement internacional”. “El referèndum de Junts pel Sí no és el nostre referèndum”, ha recalcat Fachin. El manifest, resultat del CCC, així ho recull: “som conscients de la instrumentalització política del referèndum per part del Govern de la Generalitat i la seva manca evident de projecte de país. Junts pel Sí deixa al marge la unitat dels drets nacionals, culturals i socials que Podem reivindica”.

Aquesta posició respòn als resultats dels debats amb els cercles de Podem Catalunya, on l'opció majoritària amb més del 60% va ser participar en la convocatòria entesa com una mobilització ciutadana i no com un referèndum unilateral amb efectes vinculants. Una postura compartida fins ara per la formació Catalunya en Comú, tot i que Podem diferencia que sí que cridarà a la participació i els comuns han de decidir com participen en la convocatòria en una reunió de la coordinadora nacional aquest dissabte.