Público
Público

REFUGIATS Proactiva Open Arms denuncia que Itàlia li ha negat l'entrada a port després d'un rescat

Segons denuncia l'ONG catalana, la Guàrdia Costiera italiana va indicar a l'ONG que procedís al rescat d'una embarcació, localitzada a "cent milles de les costes de Líbia", per després negar-los l'entrada per deixar els rescatats a Lampedusa

Foto de família de la ONG catalana davant un dels seus vaixells, el Golfo Azzurro. EFE/Arxiu

efe

L'ONG catalana Proactiva Open Arms ha denunciat aquest dilluns que Itàlia li ha negat l'entrada a un port de l'illa de Lampedusa per desembarcar a tres persones que hi havia rescatat durant la nit a la Mediterrània. "Itàlia ens ha negat l'entrada a Lampedusa", va assegurar el fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, en una entrevista telefònica a Efe.

Camps ha explicat que la Guàrdia Costiera italiana va indicar a l'ONG que procedís al rescat d'una embarcació que navegava a la deriva a la Mediterrània, la qual va ser localitzada a "cent milles de les costes de Líbia", i després "Itàlia, sorprenentment", li "va negar l'entrada per deixar a aquestes persones a Lampedusa".

Va afegir que tampoc Malta va oferir una solució i ha criticat que els dos països es remeten l'un a l'altre. "Un ens envia a l'altre. Aquesta una mostra més de la descoordinació d'Europa (...) Estem en aigües internacionals a l'espera que ens autoritzin entrar a Sicília", ha subratllat, abans de puntualitzar que la matinada d'aquest dimarts s'han complert 24 hores a la espera de rebre autorització.

Amenaces i trets de guardacostes libis

A més, Proactiva Open Arms va assenyalar que un altre dels seus vaixells ha patit les amenaces dels guardacostes libis, que van arribar a disparar per aconseguir que l'embarcació s'allunyés cap a Itàlia. "Aquest matí (de dilluns) els guardacostes libis finançats per Itàlia i la UE ens han amenaçat d'una forma molt agressiva, arribant a disparar-nos per sobre dels nostres caps, a l'aire. Aquest vaixell estava a 13 milles, fora de les aigües líbies (...) Ha estat un acte deplorable ", va narrar.

En la seva opinió, la Unió Europea porta a terme una campanya contra les ONG a la Mediterrània "utilitzant acusacions no provades o investigant a les que no s'han volgut adherir al codi de conducta". Camps es refereix al codi de conducta que ha aprovat Itàlia i secundat la UE amb l'objectiu de gestionar la crisi migratòria a la Mediterrània i que, entre altres coses, prohibeix a les organitzacions humanitàries accedir a aigües territorials de Líbia, fer-se detectar per radars o emetre senyals lumíniques que delatin la seva posició als traficants de persones.

A més, els exigeix ​​transparència en les seves fonts de finançament i que permetin l'accés d'oficials armats als seus vaixells. "Tots diuen el mateix, que sospiten de les nostres activitats, que fem trànsit (d'éssers humans), que entrem en aigües líbies. Acusacions que no són veritat perquè evidentment totes les ONG que estan a la Mediterrània treballen coordinades per la Guàrdia Costiera italiana" , va aclarir.

Aquests successos es produeixen un dia després que un vaixell de Metges Sense Fronteres traslladés a 127 immigrants i refugiats que hi havia socorregut al mar a dues embarcacions de la Guàrdia Costiera italiana perquè aquestes poguessin portar-los a Lampedusa.

Els mitjans italians van assegurar que Itàlia havia prohibit l'accés de MSF a l'illa, però l'ONG ha rebutjat aquestes informacions i ha assegurat que el trasllat dels rescatats als vaixells dels guardacostes italians "es va dur a terme sense cap incidència" i el motiu va ser que "el port de Lampedusa té poca profunditat perquè el (vaixell d'aquesta organització) 'Prudence' pugui atracar".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?