Público
Público
CONFLICTE PER LES SIGLES

Regidors de JxCat fan una crida a tots els associats del PDeCAT a deixar de ser-ho

Els càrrecs afins al partit que lidera Carles Puigdemont consideren "inadmissible" la demanda judicial plantejada per la organització que dirigeix David Bonvehí sobre el control de la marca 'Junts per Catalunya'

Intervenció de Carles Puigdemont en acte del PDeCAT
Imatge d'arxiu d'intervenció de Carles Puigdemont en acte del PDeCAT

acn

Els regidors i regidores de l'àmbit metropolità de JxCat deixaran de ser associats del PDeCAT a partir d'aquest dimarts 1 de setembre. En un document al qual ha tingut accés l'ACN, els electes locals del partit de Carles Puigdemont consideren "inadmissible" que la direcció del partit de David Bonvehí hagi portat JxCat als tribunals pel control de les sigles. JxCat considera que aquest fet "és inadmissible" amb la seva "voluntat de sumar" i de fer més gran l'anhel d'una àmplia majoria independentista". És per això que els dirigents locals de l'àmbit metropolità de JxCat fan una crida a tots els associats del PDeCAT perquè deixin de ser-ho. La formació de Puigdemont també culpa la direcció de Bonvehí d'"autoritària".

Un dels primers a obeir aquesta crida ha estat el responsable de l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre, Joan Pere Gómez, qui ha abandonat la direcció del PDeCAT aquest dilluns. Ho ha anunciat a l'executiva del partit celebrada aquest matí, tot i que segueix mantenint el carnet d'associat. El responsable de Tarragona, Dídac Nadal, també podria abandonar la direcció els propers dies.

El partit de Puigdemont critica que Bonvehí s'hagi reunit "des de fa mesos" amb alcaldies i grups municipals "a l'esquena" dels càrrecs comarcals, amb una "clara manca de respecte" cap a l'organització del PDeCAT. L'exconseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig, ha criticat l'acció judicial dels demòcrates: "Era l'última cosa que podia esperar", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. Puig ha explicat que la seva baixa del PDeCAT –juntament amb desenes de càrrecs municipals de la formació- és fruit de la presa de decisions unilaterals per part de la direcció i de la decisió de presentar una demanda als tribunals contra el nou partit de l’expresident Carles Puigdemont per les sigles de la formació: "Vaig esclatar. No sé quin tribunal volen que resolgui aquest tema, si el que porta 10 mesos empresonant Dani Gallardo, o el que suspèn el president de la Generalitat".

Els regidors i regidores metropolitans puigdemontistes consideren que la direcció de Bonvehí ha tornat a prendre una "decisió de gran importància" sense consultar els associats del PDeCAT, "generant novament una situació de menyspreu i autoritarisme".

"És per això que després de reiterades decisions unilaterals, sense tenir en compte els associats i associades, sense "escoltar" els presos polítics i exiliats, en la seva voluntat de sumar esforços en una mateixa direcció, hem decidit que, en data efecte 1 de setembre, els regidors i regidores dels municipis metropolitans deixaran de ser associats o associades del PDeCAT".

En la seva "crida general" a tots els associats del PDeCAT "perquè també deixin de ser-ho" els electes de JxCat afirmen que ja no se senten representats per aquesta direcció. "Aquest fet no és aïllat, és la suma de decisions i declaracions en els darrers mesos, sense tenir en compte la veu de l'associat", asseguren.

El "menyspreu continu" és "el principal motiu" per ser baixa del PDeCAT, fent un "pas inequívoc" al costat de Puigdemont i la nova formació de JxCat, segons continua el document. Aquest "pas ferm i decidit" i de forma "massiva" serà la "resposta de rebuig més clara" a la direcció del PDeCAT. "Però també, la resposta més clara de suport i compromís amb JxCat, amb el nostre president Puigdemont, els nostres presos i presses polítics i sobretot, amb el nostre país i la seva ciutadania".

Senadors i senadores de JxCat i l'ex-conseller Lluís Puig van anunciar aquest mateix dissabte que es donaven de baixa del PDeCAT a la vista de la demanda judicial interposada per la direcció d'aquest partit, presidit per David Bonvehí.