Público
Público

El rei parla de "col·laboració lleial" en el sopar d'inauguració del MWC, amb Puigdemont i Colau

El President de la Generalitat parla en el seu discurs de la nació catalana i el rei fa referència a una "intensa tasca de cooperació i coordinació" entre l'Ajuntament de Barcelona, el govern català i el ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital

Puigdemont i el rei al sopar de benvinguda del MWC

EFE

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, han ofert avui Catalunya i la seva capital, respectivament, com el millor espai en el qual seguir celebrant el Mobile World Congress (MWC) en el futur, com "agents i actors actius "de les noves tecnologies.

Ho han fet abans de la intervenció del rei Felip VI en el sopar de benvinguda al MWC que s'ha celebrat al Palau de la Música Catalana i amb l'evident expectació sobre els gestos, tenint en compte l'actual moment de crítica relació entre els governs de Catalunya i de l'Estat espanyol.

​El president català  ha parlat de reptes econòmics i ha avançat que el seu Govern aprovarà aquesta setmana un nou programa per estimular les vocacions tecnològiques entre els alumnes.

"Hi ha una manca de treballadors en aquest sector i s'estima que fins al 2020 l'economia europea necessitarà 900.000 treballadors qualificats. I no tenim suficients estudiants de ciències, tecnologia i matemàtiques, i ho sabem, i afrontem aquest repte. Per aquest motiu el meu govern aprovarà un programa per animar escolars en aquesta direcció, el STEMcat ", ha anunciat Puigdemont.

Felip de Borbó, per la seva banda, ha parlat de l'existència d'una  col·laboració lleial i generosa de les institucions per organitzar el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona "és la que millor facilita i impulsa el creixement econòmic, un major coneixement i interconnexió entre les persones, i el progrés i el benestar general de la societat ".

En el seu discurs en el sopar institucional prèvia a l'inici del MWC 2017, al Palau de la Música, amb uns 200 convidats entre representants polítics i econòmics d'alt nivell, ha fet referència a la "intensa tasca de cooperació i coordinació" entre l'Ajuntament de Barcelona; la Generalitat; el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, i la GSMA (associació que agrupa la indústria mòbil mundial i impulsa el MWC).

El pla STEMcat, ha explicat Puigdemont, està "en la línia de les accions d'altres nacions i de la mateixa organització del Mobile World Congress, que aquest any ha incorporat el Youth Mobile Festival, en el qual 20.000 estudiants d'entre 10 i 16 anys tindran una oportunitat única d'apropar-se a les últimes tecnologies ".

Puigdemont, que ha parlat de Catalunya com a nació, s'ha congratulat que la meitat dels participants en aquest certamen seran dones i ha fet notar que "tots els països estan fent front al repte d'incorporar més dones en aquest sector".

El president ha recordat així mateix que la tecnologia mòbil s'ha convertit en "una de les tecnologies més innovadores, i hi ha prop de 8.000 milions de mòbils al món ... hi ha més mòbils que persones al món i els numeros estan creixent", un context en què Catalunya no és diferent, ha dit Puigdemont, ja que el 97% de la seva població té un mòbil i les vendes de smartphones han crescut un 13% l'últim any.

"Catalunya és i serà un a agent actiu (...) Treballem junts per connectar del món", ha asseverat Puigdemont davant els assistents.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha destacat el treball del MWC per unir a empresaris, nous sectors tecnològics i joves, i ha expressat la seva satisfacció en que aquest esdeveniment romangui a la capital catalana fins 2023.

Colau ha destacat que les noves tecnologies fan que, no només els negocis es facin de formes diferent, sinó que també hi hagi una nova forma d'entendre l'economia, la política i la societat.

Ha alertat contra la "bretxa digital" i ha recordat les iniciatives que adopta el consistori en projectes de formació digital, així com per promoure la participació de les dones en aquest sector i aconseguir la seva visibilitat.

L'alcaldessa ha recordat que l'ajuntament participa al Youth Mobile Festival Barcelona (Yomo Barcelona), una trobada que forma part del Congrés de Mòbils i que pretén acostar la ciència i la medicina als joves, i ha reivindicat les accions alternatives que se celebren en paral·lel al MWC a Barcelona.

Encara que era a la llista de convidats al sopar, no ha assistit a l'acte la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell.

A més de Puigdemont, hi ha hagut altres representants del govern català, com el conseller català d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, al qual se l'ha vist parlar llarga estona amb Soraya Sáenz de Santamaría durant el còctel.