Público
Público

Repressió L'Audiència Nacional manté en presó preventiva els membres dels CDR just després d'anul·lar l'ordre d'empresonament

Xavier Duch, Eduard Garzón, Alexis Codina i Xavier Buigas han tornat a comparèixer davant el jutge instructor, Manuel García Castellón, que ha dictat presó preventiva de nou. Alerta Solidària considera que es tracta "d'una nova maniobra jurídica de l'estat espanyol per mantenir el segrest" malgrat "les reiterades vulneracions de drets". Una dotzena de periodistes són citats com a investigats per publicar les filtracions del sumari de l'operació Judas.

Concentració davant de l'Audiència Nacional en suport als activistes dels CDR detinguts aquest dilluns. EFE

públic

Els quatre membres dels CDR a qui aquest dimarts l'Audiència Nacional va anul·lar-los l'ordre d'empresonament seguiran a presó. Xavier Duch, Eduard Garzón, Alexis Codina i Xavier Buigas han tornat a comparèixer davant el jutge instructor, Manuel García Castellón, després que el tribunal donés la raó a les defenses dels independentistes en considerar que no van rebre tota la informació necessària el primer cop que van comparèixer, quan es va dictar presó. Per aquest motiu, l'Audiència va instar a repetir la vista aquest dimecres, que ha finalitzat amb el mateix resultat: presó preventiva per a tots quatre.

El col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, del qual formen part les defenses dels quatre empresonats, consideren que es tracta "d'una nova maniobra jurídica de l'estat espanyol per mantenir el segrest" malgrat "les reiterades vulneracions de drets". La Fiscalia ha tornat a demanar presó preventiva, tal com ja han fet en anteriors ocasions. 

Aquest dimecres, l'Audiència Nacional va demanar repetir la vista perquè considerava que s'havien vulnerat els seus drets, ja que cap dels advocats va tenir accés a informació bàsica sobre el cas per preparar bé les defenses. Els independentistes van ser detinguts el passat 23 de setembre i posats a presó fa gairebé dos mesos.

A banda de la decisió del jutge de mantenir la presó preventiva, aquest dimecres també s'ha comunicat que l'Audiència ha rebutjat els recursos dels altres dos empresonats, Ferran Jolis i Jordi Ros. Per Alerta Solidària, es tracta d'una incongruència, ja que els motius pels quals els van interposar són els mateixos que Duch, Garzón, Codina i Buigas, a qui sí que els van acceptar aquests recursos. L'organització ho ha qualificat de "malabarisme antijurídic".

Periodistes investigats per les filtracions del sumari

En paral·lel, el jutge Juan Carlos Peinado, titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid, ha citat en qualitat d'investigats una dotzena de periodistes de vuit mitjans de comunicació diferents per haver informat sobre el sumari de l'operació Judes contra els membres dels CDR. Es tracta de professionals dels mitjans La Vanguàrdia, El Mundo, El País, ABC, La Cadena SER, RTVE i els digitals El Confidencial i El Español.

El jutge considera que tots ells són cooperadors necessaris del delicte de revelació de secrets. Per contra, col·lectius professionals de l'àmbit periodístic critiquen aquesta ordre judicial, com ara l'Associació de la Premsa de Madrid, que considera que són els funcionaris de l'administració judicial qui han de mantenir el secret de sumari, i que s'imputen els periodistes per fer la seva feina. També s'ha pronunciat el president del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Morros, qui en declaracions per Els Matins de TV· ha afirmat que "atempta contra la llibertat de premsa": "Ho condemnem enèrgicament i defensarem la feina que han fet".

Per altra banda, Alerta Solidària ha emès un comunicat denunciant la publicació de notícies "adreçades a instaurar un relat que pretenia dibuixar, pràcticament, un clima prebèl·lic al Principal, cercant un judici de valor contra les 9 persones detingudes". Tanmateix, el col·lectiu critica que el jutge citi periodistes en comptes dels funcionaris de l'administració, els únics que tenien accés a aquests documents: "L'Audiència Nacional no ha cercat els filtradors sinó que ha decidit imputar periodistes de diversos mitjans de comunicació. És d’una enorme covardia no voler afrontar la veritable responsabilitat en les filtracions, que recau en el propi aparell de l’Estat i apuntar cap a la premsa". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?