Público
Público

Resposta a la sentència Una cinquantena d'agressions policials a periodistes des de l'inici de les protestes contra la sentència

Els informadors, degudament acreditats, denuncien que s'està posant en risc el dret a la informació. Organitzacions com el Grup de Periodistes Ramon Barnils demanen la dimissió tant del conseller d'Interior, Miquel Buch, com del ministre Fernando Grande-Marlaska. 

Un fotoperiodista amb la càmera trencada en les protestes.

Els cinc dies que ja sumen les protestes a Catalunya contra les condemnes del Tribunal Suprem als dirigents independentistes han derivat en aldarulls quasi diaris i amb imatges cada cop més intensa de violència policial. Un dels col·lectius que sembla haver-se convertit en una de les dianes de la repressió policial, amb independència que la protagonitzin els Mossos d’Esquadra o la Policia Nacional, són els periodistes. Segons el recompte que fa l’observatori crític dels mitjans Media.cat, ja hi ha 58 periodistes agredits des de dilluns. Fins al dijous n’hi havia 38, i el recompte de les protestes de divendres -segurament la jornada amb els enfrontaments més violents- l'ha elevat en una vintena a més.

La immensa majoria de les agressions policials als informadors, que anaven degudament acreditats amb l’armilla o el braçalet corresponent, s’han produït a Barcelona, tot i que també n’hi ha 11 de dilluns a l’aeroport del Prat i algunes a Girona, Tarragona, Lleida o Sabadell. Moltes de les agressions s’han pogut documentar a través de fotografies o vídeos i en molts casos s’ha constatat que en aquell moment els periodistes estaven gravant agressions o detencions policials a manifestants. Tot plegat ha portat a diversos col·lectius professionals a denunciar que l’actuació dels cossos policials posa en risc un pilar fonamental d’un sistema democràtic com és el dret a la llibertat d’informació.

A més a més, divendres la Policia Nacional va detenir el fotògraf d’El País Albert Garcia, que segons els periodistes presents simplement estava documentant l’actuació policial. Garcia ha quedat en llibertat dissabte al matí.

L’advocada del Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans Anaïs Franquesta va denunciar que “l’atac als drets que estem vivint aquests dies és intolerable: presó preventiva, càrregues desproporcionades, ús indiscriminat de les Bales de goma... Ara detenen els testimonis incòmodes: la premsa”.

Pel que fa als col·lectius professionals, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, del que depèn l’observatori Media.cat, considera que es tracta d’un “atac sense precedents al dret a la informació” i exigeix la dimissió tant del conseller de l’Interior, Miquel Buch, com del ministre de l’interior, Fernando Grande Marlaska.

El Sindicat de Periodistes parla d’una “violència policial mai fins ara” i considera que el conseller Buch i el ministre Marlaska “han d’establir responsabilitats internes o dimitir”. El Col·legi de Periodistes “exigeix x les forces de seguretat i als responsables polítics una reacció ferma per acabar amb aquesta espiral contra els periodistes”.

A nivell polític també ha reaccionat l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, per a qui “l’elevat nombre de periodistes ferits per l’acció” policial “és un indicador molt preocupant de la qualitat de les intervencions d’ordre públic d’aquesta setmana”.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?