Público
Público

Resposta a la sentència Reoberta l'AP-7 després de 31 hores de tall del Tsunami Democràtic

Els antiavalots francesos han desallotjat a primera hora els concentrats al Pertús, i més tard la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han actuat al costat administratiu espanyol. La plataforma ha desconvocat l'acció i ha fet una crida a concentrar-se al Parc Central de Girona contra per rebutjar les càrregues policials de la jornada d'avui.

La Gendarmeria llança gas lacrimogen directament a la cara dels asseguts del Tsunami Democràtic. Reuters / Rafael Marchante

públic

L'AP-7 torna a la normalitat després del tall a banda i banda de la frontera administrativa entre els estats francès i espanyol, iniciat pel Tsunami Democràtic des d'aquest dilluns. L'acció havia de durar fins aquest dimecres, però l'operatiu coordinat entre la Policia Francesa, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra ha anat desallotjant els manifestants primer del Pertús i després de la Jonquera durant tota la jornada.

La Gendarmeria ha iniciat el desallotjament del tall al Pertús a les 8.00 h del matí des del costat administratiu francès. En un primer moment, els agents dels CRS, els antiavalots de la policia francesa, han començat a retirar manifestants asseguts a l'autopista A-9, sovint de forma violenta, fent ús de la porra i de mètodes com tapar el nas dels manifestants per obligar-los a moure's.

També han utilitzat gas pebre contra els participants asseguts a terra, dirigint-lo directament a la cara. Un equip de la brigada Sanitaris per la República, el col·lectiu de professionals mèdics que es desplacen a les manifestacions independentistes, han anunciat que han atès fins a 60 persones per intoxicació pel gas.

Els agents del CRS han començat a avançar amb escuts per fer recular els manifestants que feien barrera pacífica al nord del punt fronterer fins a la zona on es va muntar l'escenari, dirigint-se al costat administratiu espanyol, on la resta de manifestants preparaven barricades amb material per dificultar el desallotjament. Un cop la manifestació ja era a l'altra banda de la frontera, agents de tràfic han retirat l'escenari i el material col·locat a les carreteres pels concentrats. 

Vint persones han estat detingudes durant la intervenció policial.
19 ho han estat pels gendarmes i 1 pels Mossos d'Esquadra.

Després de la intervenció de la policia francesa, Tsunami Democràtic ha cridat a traslladar la concentració a la confluència entre la NII i l'AP7, a la Jonquera, on s'han tornat a manifestar i a tallar el trànsit a ambdues vies de comunicació. En aquest punt han fet acte de presència intermitent efectius de la Guàrdia Civil, que ha desplaçat la gent concentrada cap a l'interior del municipi. totes 

Passat el migdia, al tram d'AP-7 pròxim al quilòmetre zero no quedaven manifestants però es trobava ocupat per agents de policia i equips de neteja que han retirat restes de l'equipament que han hagut d'abandonar els manifestants, l'escenari de les actuacions i els materials utilitzats per aixecar barricades . L'AP-7 ha quedat reoberta al trànsit al voltant de les 16.00 h pel trànsit des de França direcció La Jonquera.

El organitzadors de la protesta han activat una web per recollir donatius per a la caixa de resistència.

A les 16.30 h, el Tsunami Democràtic ha publicat un nou punt de concentració, el Parc Central de Girona per manifestar-se per "rebutjar les càrregues policials al tall del Pertús". La mobilització s'ha convocat al costat de l'estació de l'AVE.

El País Basc se suma al tall

El Tsunami Democràtic ha anunciat una nova acció, aquest cop a la frontera administrativa entre els estats espanyol i francès a Euskal Herria. La plataforma convoca una marxa lenta a Behobia a les 18.00 h, passant el peatge de l'A8 d'Olartzun fins el peatge d'Hendaia a una velocitat de 50 km/h. Durant el recorregut, el Tsunami anima a portar els llums d'emergència activats.

En un comunicat, el Tsunami assegura que "Catalunya i Euskal Herria viuen un conflicte polític no resolt amb l'Estat espanyol mentre la ciutadania lluita i reclama drets democràtics i fonamentals". "és el moment d'oferir una solució democràtica a Catalunya i Euskal Herria", demanen. "Els pobles, quan treballem junts pels nostres drets, som més forts".

El CDR del Barcelonès, d'altra banda, ha convocat per aquest migdia un acte de protesta davant la seu del Consolat General de França a Barcelona, on s'hi han aplegat fins a 200 persones per protestar contra les 18 detencions de la Gendarmeria. Els manifestants han tallat el trànsit des del passeig de Gràcia fins a la plaça Universitat, molts d'ells lluint cartells on s'hi podia llegir "État français collaborateur à la répression" (Estat francès col·laborador amb la repressió".

Buch diu que sancionaran els vehicles que han ocupat l'AP-7

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut en roda de premsa per valorar el dispositiu policial d'aquests dies a la Jonquera. Buch ha assegurat que s'han desallotjat aquest matí els manifestants "sense incidents i sense l'ús de la força per part dels Mossos d'Esquadra" i ha assegurat que la Gendarmerie ha detingut 15 persones i els Mossos d'Esquadra n'han detingut una altra per una agressió a un dels agents del cos de la policia catalana. De tota manera, ha evitat l'ús de gas pebre per part de la policia francesa. D'altra banda, Buch ha afirmat que els Mossos d'Esquadra sancionaran els vehicles que van ocupar l'AP-7: "Els Mossos han de vetllar per la seguretat vial".