Público
Público
Únete a nosotros

Un retir a cos de rei Borbó: 400.000 euros per a 44 actes oficials

Joan Carles de Borbó cobra el 80% del sou del seu fill però participa en set vegades menys actes oficials. La seva ocupació principal és patronejar el Bribón, amb el qual ha guanyat una regata a Sanxenxo aquest cap de setmana.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El rei emèrit Joan Carles de Borbó, a bord del Bribón, aquest cap de setmana.  Maria Muiña/Sailingshots

El Bribón solca de nou els mars espanyols, i ho fa victoriós. El navili patronejat per Joan Carles de Borbó ha guanyat aquest cap de setmana la primera regata del Circuit Nacional 6M, de vaixells clàssics, celebrada al Club Nàutic de Sanxenxo (Pontevedra). El Bribón, que ja va guanyar aquest Circuit el 2016, continua així el seu rumb de triomfs. "No és estrany", expliquen fonts del Club Nàutic, ja que navega Joan Carles en "espectacular" companyia, amb Jan Abascal, or als Jocs de Moscou '80; Ib Andersen (entrenador del rei en la seva participació a Munic '72) o Pedro Campos, set vegades campió del món i vuit d'Espanya; entre la tripulació.

Joan Carles de Borbó porta el timó (condueix el navili), aprofitant que en aquest tipus de vaixells el patró pot anar assegut, el que l'ajuda a suportar els seus problemes de maluc. "Vulguis o no l'afició que té és bestial, surt amb pluja, vent ... No el frena res", asseguren des de Sanxenxo, centre neuràlgic de la competició, que el rei emèrit ja va guanyar l'any passat.

Aquesta edició del Circuit Nacional 6 M tindrà 10 regates per tota Espanya, una al mes fins al novembre, amb una especial al setembre. És el dia a dia del patriarca Borbó, que als seus 79 anys ha acompanyat la millora de les seves dolències físiques amb una reducció considerable dels seus actes oficials, mentre manté el seu sou intacte.

Des de la seva abdicació, el 19 de juny de 2014, la Casa Reial va reduir progressivament els seus actes públics. Segons assenyalen fonts pròximes a la institució, no es volia "tacar" la imatge de "renovació" que el nou rei volia portar amb si. A més, l'obertura del judici oral del cas Nóos, en què la seva filla va participar en qualitat d'imputada, va imposar la quarantena de Joan Carles, Cap d'Estat durant 38 anys.

Gairebé 190.000 euros a l'any, la jubilació d'un rei

No és possible conèixer l'assignació de Joan Carles de Borbó en aquests sis últims mesos del 2014, ja que el primer a fer públics els comptes de la Casa Reial va ser el seu fill el 2015, en els primers pressupostos que va manejar com Felipe VI. El seu fill li va concedir llavors 187.356 euros a l'any com a "rei emèrit", una figura creada ad hoc per a ell, ja que la Constitució no preveia la situació d'un rei jubilat. El 2016, d'acord amb la pujada de l'1% del sou de tots els treballadors públics, el seu salari va arribar als 189.228 euros.

L'assignació de Joan Carles de Borbó correspon al 80% del salari del cap de l'Estat, que puja a 236.544 euros. No obstant això, des de l'1 de gener de 2015, ha participat en un 87% menys d'actes i viatges oficials que Felip VI, 44 enfront de 322.

Les aparicions del rei emèrit se centren en lliuraments de premis, com el que ha atorgat aquest dilluns al banquer Francisco Luzón. També és habitual veure-ho en els actes de la fundació Cotec per a la Innovació, de la qual és un dels principals patrons, així com en els viatges oficials a Iberoamèrica, paper que ha intercanviat amb el seu fill: des de la seva abdicació ha acudit a les investidures de Danilo Medina (República Dominicana), Pedro Pablo Kuczynski (Perú), Mauricio Macri (Argentina), Jimmy Morales (Guatemala), Tabaré Ramón Vázquez (Uruguai) i Juan Manuel Santos (Colòmbia).

També ha fet un viatge oficial a Washington i ha acudit a Cuba per representar Espanya en els actes oficials en memòria de Fidel Castro. Sens dubte els viatges són la part més amena de les seves tasques com a rei jubilat per Joan Carles de Borbó, ja que en menys d'un any de retir va recórrer 55.000 quilòmetres en viatges de plaer, crossa en mà.

Masclisme i Casa Reial

A la taula d'assignacions de la Casa Reial destaquen poderosament els sous de les dues reines, Letizia i Sofia, comparats amb el salari de Joan Carles de Borbó. Totes dues han tingut més actes oficials des de la seva abdicació, però cobren bastant menys.

La reina consort ha acudit a 250 actes i viatges oficials des de l'1 de gener de 2015, un 83% més, però cobra un 32% menys, 130.092 euros. La reina Sofia per la seva banda, la que compta amb una assignació menor entre els quatre reis, rep 106.452 euros. A canvi, ha participat en 65 actes oficials (no ha sortit de l'Estat en viatge oficial), un 30% més pel 56% del sou.