Público
Público
sant joan

Una revetlla de Sant Joan tranquil·la, amb menys ferits i avisos als Bombers que l'any passat

Les persones ateses pels serveis mèdics han estat 142, un 42% menys que l'any passat. La majoria dels serveis dels Bombers, que s'han reduït un 40%, han estat per incendis en mobiliari urbà, vehicles i habitatges sense incidents importants.

La foguera de Sant Joan a la plaça dels Arbres de Vila-rodona. ROGER SEGURA / ACN
La foguera de Sant Joan a la plaça dels Arbres de Vila-rodona. ROGER SEGURA / ACN

públic / agències

La revetlla de Sant Joan ha estat tranquil·la i ha deixat un balanç de menys persones ateses pels serveis mèdics i avisos als Bombers que en anys anteriors. Els Bombers de la Generalitat han atès 709 serveis al llarg de la revetlla, un 39,7% menys en relació a la revetlla de l'any passat, quan se'n van atendre 1.175. Els ferits atesos pels serveis mèdics a hospitals i Centres d'Urgència d'Atenció Primària (CUAP) de tot Catalunya han estat 142, un 42% menys que el 2019, segons el Departament de Salut.

Dels 709 serveis dels Bombers, més de la meitat s’han fet a partir de la mitjanit. La majoria d'actuacions han estat per atendre incendis en mobiliari urbà, vehicles i habitatges (401). De focs de vegetació se n’han atès 194. Hi ha hagut un servei a Sallent (Bages), de les 04.51 h, en què els Bombers de la Generalitat han hagut d’accedir a un vehicle caigut a un barranc d’uns 50 metres de fondària, a les Forques. Un cop a baix, han constatat que no hi havia cap persona a l’interior. També han revisat els voltants, sense que hagi aparegut cap persona.

Pel que fa a les assistències mèdiques, la majoria han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars a causa de les fogueres i els petards

A Begur (Baix Empordà), alertats a les 02.32h, els Bombers de la Generalitat també han hagut de treballar en un incendi que ha destruït els fogons i els armaris superiors de la cuina d’un hotel, ubicat al carrer de Sant Miquel. La Policia Local ha evacuat totes les persones que hi havia a l’interior de l’establiment i ningú no n’ha resultat ferit. Un cop apagat el foc, a les 03.05 h, els Bombers han ventilat les dependències afectades i poc després tothom a pogut tornar a entrar a l’edifici.

142 persones ateses a hospitals i CUAP

Pel que fa a les assistències mèdiques, la majoria han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards. Entre tots els casos atesos (142), hi havia 71 menors d’edat.

El 061/Salut Respon ha rebut 2.567 trucades causades per 2.078 incidents diferents, gairebé el 10% per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. Al llarg de la nit, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 208 persones per patologies relacionades amb la revetlla, un descens del 22% de les atencions sanitàries respecte l’any anterior. 120 d'elles per intoxicacions, 58 per agressions, 19 per accidents de trànsit, 11 per cremades i, aquest any, el SEM no ha atès cap afectació ocular. El serveis mèdics han atès també 19 accidents de trànsit, la majoria a l'àrea de Barcelona, però sense víctimes mortals. 

D'altra banda, Protecció Civil ha comptabilitzat 2.603 incidents derivats de la revetlla de Sant Joan. En total, el 112 ha rebut 4.116 trucades fins a les 8 hores del matí d'aquest dimecres. El 38% de les trucades s'han fet des del Barcelonès, 1.680.

Tres agressions sexuals i una homòfoba

El balanç de la nit també deixa tres agressions sexuals denunciades i una d'homòfoba, aquesta última a Sant Adrià de Besòs, quan dos individus han atacat amb una ampolla de vidre per l'esquena una parella asseguda en un banc. Les dues víctimes han estat donades d'alta. Un home ha estat detingut per una de les agressions sexuals, a Cambrils, i els Mossos d'Esquadra tenen una investigació oberta.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha condemnat aquests incidents, però ha destacat que ha estat una revetlla tranquil·la. Hi ha hagut 41 detinguts, menys de la meitat que l'any anterior (86). S'han registrat 60 positius per alcohol amb 1.099 lectures, davant els 179 amb 2.100 lectures del 2019. Fins aquest dimecres al matí havien sortit de l'àrea metropolitana 255.000 vehicles, la meitat dels previstos.

Balanç positiu del tancament de platges a Barcelona

En la línia de la resta del territori, Barcelona ha registrat un disminució del 40% d'incidents durant la nit de Sant Joan respecte a anys anteriors, segons ha explicat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. La principal novetat ha estat el tancament de les platges, una decisió que Batlle ha qualificat de "plenament encertada". Tots els serveis han tingut una caiguda de serveis respecte l'any anterior. Batlle ha destacat el "comportament exemplar" de la ciutadania, a qui ha volgut agrair que hagin celebrat Sant Joan de manera "modèlica". "Hem celebrat la revetlla que havíem pensat tots, familiar, de proximitat, amb els mínims incidents", ha assegurat.

Durant la nit, s'han produït, segons Batlle, "els incidents típics d'un cap de setmana animat", sense incidents destacats, amb petits incendis, petites fogueres i "algunes baralles", però cap de consideració. Tampoc hi ha hagut cap accident de trànsit.