Público
Público

Rivera demana a Rajoy prorrogar el 155 i estendre'l a TV3

El líder de Ciutadans s'ha reunit a la Moncloa amb el president del Govern central, Mariano Rajoy. Proposa que els "fugits" de la justícia no siguin elegibles, i competeix amb Pedro Sànchez i el propi Rajoy a mostrar mà dura contra el sobiranisme.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de Cs, Albert Rivera, i el president del Gobierno, Mariano Rajoy, durante la reunión que mantuvo esta mañana con el líder de Ciudadanos, Albert Rivera (izda), con quien buscará recomponer un frente al desafío secesionista en Cataluña, después de que la formación naranja anunciara que rompía el pacto para la aplicación del artículo 155 de la Constitución en esa comunidad. EFE/ Juan Carlos Hidalgo

Albert Rivera vol mantenir la intervenció de la Generalitat, i fins i tot ampliar-la i fer-la total. I així ho ha comunicat aquest dijous al president del Govern central, Mariano Rajoy, amb qui s'ha reunit a La Moncloa fins minuts abans que Quim Torra prengués possessió com a president de la Generalitat. Poques hores abans, per tant, que la intervenció de la Generalitat pel 155 decaigui automàticament amb la formació de govern a Catalunya. El Govern del PP "estudiarà" les mesures proposades per Rivera, però ara per ara no contempla prorrogar el 155, segons fonts governamentals.

"Cal estendre l'article 155", ha afirmat Rivera en roda de premsa a la mateixa Moncloa, immediatament després de la seva trobada amb Rajoy. No només estendre'l, sinó ampliar-lo fins a aspectes que van quedar fora de la intervenció actual, com ara els mitjans de comunicació públics de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio. "No té sentit que una tele o una ràdio de l'estat vagin contra l'estat", ha afirmat Rivera, negant de passada qualsevol independència de criteri periodístic a aquests mitjans, per als quals ha demanat "control i supervisió del compliment de la llei".

En una línia semblant s'ha expressat Rivera sobre la Policia de la Generalitat, ja intervinguda. "Els Mossos són una força i cos de seguretat de l'estat, per tant no poden anar contra l'estat", ha afirmat.

"Catalunya és part d'Espanya"

Si Rajoy va aplicar el 155 com a resposta a la declaració simbòlica d'independència del dia 27 d'octubre, Rivera ha justificat formalment el nou 155 que demana en riscos potencials. "Per evitar delictes o malversació de fons", ha dit, "el millor és actuar políticament" i "aplicar el 155". "Catalunya és part d'Espanya i no sortirem corrents del nostre país", ha afirmat Rivera, que també ha interpretat que, tot que Torra sigui ja president, "qui està manant en tot això és el senyor Puigdemont".

"És molt més sensat tornar al 155 que a la via penal", ha afegit Rivera, per a qui només el discurs d'investidura de Torra ja és motiu suficient com per a una intervenció total de l'autogovern. 

Amb les seves peticions, Rivera es desmarca de la imatge d'unitat que van donar el dia anterior Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sànchez. I competeix amb tots dos en el que ja s'està revelant com una cursa consistent a veure qui mostra mes duresa amb el sobiranisme català. Així, amb la proposta de prorrogar immediatament el 155, Rivera no perd pistonada davant un Sánchez que el dia anterior havia demanat modificar la legislació perquè el delicte de rebel·lió, tipificat el 1995 pensant en cops militars, s'adapti millor als "fets inimaginables fa anys" de l'independentisme