Público
Público

Salut incorpora la nutrició a l'atenció primària i contracta fisioterapeutes com a reforç de la medicina preventiva

El Departament ja ha incorporat 30 nutricionistes als CAP que d'entrada faran tasques per a escoles o residències. Es preveu arribar a 150 a finals d'any. Argimon diu que també contractaran uns 50 fisioterapeutes el segon semestre

8 alimentos ricos en hierro
Diversos aliments en una imatge d'arxiu.

Salut ha incorporat 30 nutricionistes als centres d'atenció primària (CAP) i preveu arribar a 150 a finals d'any. En una entrevista a l'ACN, el conseller Josep Maria Argimon assenyala que aquests nutricionistes treballaran en l'àmbit comunitari, com a les escoles o residències, per promoure la salut i prevenir malalties més que oferir una assistència directa: "No es tracta que tinguin consulta de nutrició, sinó que faran treball a la comunitat, un àmbit en què tenim moltes experiències i que volem potenciar". A partir del segon semestre, Salut preveu integrar uns 50 fisioterapeutes també amb l'objectiu d'"enfortir l'atenció comunitària", recalca. Pel que fa als referents de benestar emocional, se n'han incorporat 160 dels 380 previstos.

Argimon explica que els 30 nutricionistes que s'han contractat donen servei a uns 50 CAP i que la idea és arribar a finals d'any a 150 professionals, que donaran cobertura a tota l'atenció primària. Els nutricionistes faran intervencions en l'àmbit comunitari, per exemple a les escoles o dirigides a la gent gran, per promoure la salut i la prevenció de malalties, com l'obesitat.

De fisioterapeutes, el conseller preveu incorporar-ne una cinquantena en el segon semestre de l'any també amb aquesta visió comunitària de prevenció i promoció de la salut. "Un exemple clàssic és el dolor d'esquena. Aquí pots fer molta prevenció", destaca.

Canviar el concepte de salut

"Hem expressat en diverses ocasions la necessitat de canviar el concepte de salut, que va molt més enllà de l'absència de malaltia"

"Hem expressat en diverses ocasions la necessitat de canviar el concepte de salut, que va molt més enllà de l'absència de malaltia. Sempre ho fem retòricament però ho hem d'intentar més proactivament", reconeix el conseller.

Els CAP ja tenen aquesta visió comunitària, una tasca que pivota en les infermeres. "L'atenció primària ja hi treballa, però amb les dificultats que hi ha de professionals, s'ha de reforçar. En anteriors plans de l'atenció primària, ja es parlava de la necessitat d'incorporar diferents perfils, nutricionistes, psicòlegs o fisioterapeutes", exposa el titular de Salut.

Els nutricionistes i fisioterapeutes que s'aniran incorporant als CAP al llarg de l'any se sumaran als referents de benestar emocional comunitari, en el marc d'un pla que Salut va engegar la tardor passada. La previsió és que tots els equips d'atenció primària (EAP) tinguin en els propers mesos aquest referent, un professional sanitari que du a terme tasques de promoció de la salut emocional. De moment, se n'han integrat 160.

La idea de reforçar l'atenció comunitària ve de lluny, però a més, durant la pandèmia, la primària s'ha vist obligada a destinar molts esforços en la covid-19. En una entrevista a l'ACN el novembre passat, abans que els casos es desboquessin amb l'arribada de la variant òmicron, la directora d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), Ariadna Mas, ja va afirmar que la promoció de la salut i prevenció era una activitat que encara no s'havia pogut recuperar. "És una activitat que potser no es nota a curt termini, però a llarg termini es nota molt i, si no la fas, la gent emmalalteix més", va advertir Mas.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?