Público
Público
LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Salut proposa que Catalunya endarrereixi la segona dosi de la vacunació fins a les vuit setmanes per fer una observació

Prop de 2,2 milions de catalans ja tenen algun tipus de protecció davant del virus en haver passat la malaltia o perquè ja han estat vacunats amb almenys una dosi. Argimon replica al TSJC: "Complirem l'ordre de vacunar els membres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, però endarrerirem vacunacions de gent de 70 anys".

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Miquel Codolar / ACN

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que el Departament de Salut ha demanat a la Secretaria de Estado del Ministerio de Sanidad que Catalunya endarrereixi la segona dosi de la vacuna ARNm fins a les 8 setmanes per a la vacunació de menors de 79 anys per fer-ne un estudi observacional. Segons ha detallat, la proposta estaria oberta a la participació d'altres comunitats interessades que podrien alhora contribuir a futurs plantejaments de noves estratègies de vacunació poblacionals. "Estem oberts a l'aplicació d'altres estudis similars que incorporin conclusions de nova evidència científica en les estratègies de vacunació contra la COVID-19". Al cap de dos o tres mesos es podrien tenir resultats sobre l’eficiència d’aquest endarreriment de la segona dosi.

També ha recordat que nombrosos països han adoptat estratègies ampliant l'interval com és el cas del Regne Unit, Itàlia, França, Dinamarca, Alemanya o Finlàndia. Aquestes estratègies, basades en una major separació entre les dosis, persegueixen l'objectiu de reduir el percentatge de noves infeccions, hospitalitzacions i morts.

El secretari també ha presentat les dades sobre quanta població catalana ja està protegida avui dia enfront del virus, sigui perquè ja ha passat la malaltia i té una immunitat natural o bé perquè ha rebut alguna dosi de vacuna: "Tenim gairebé 2,2 milions de catalans protegits, un 28% de la població ja té una certa immunitat".

Polémica per la vacunació de les forces policials espanyoles

"Complirem l'ordre, però endarrerirem vacunacions de gent de 70 anys"

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també ha assegurat aquest dimarts que el departament complirà l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha donat 10 dies perquè la taxa de vacunació de policies nacionals i guàrdies civils que presten servei a Catalunya assoleixi la que tenen els mossos. Això sí, Argimon ha avisat que si es fa es veuran obligats a endarrerir vacunacions de "gent de 70 anys". El secretari ha negat rotundament que els professionals sanitaris hagin "discriminat" els agents dels cossos de seguretat i ha subratllat que es dona "cura" i "assistència" a tothom per igual. "Ni per raons d'edat, ni de gènere, ni de creença, ni de res, ens és igual quina professió tenen", ha afirmat.

Així, Argimon ha considerat que s'ha "polititzat" el tema i ha reblat que "ho resolgui" el responsable d'haver-ho fet. "Prou complicat és tot això perquè ara ens hàgim d'adaptar també a criteris judicials", ha lamentat. Precisament, el secretari de Salut Pública ha assenyalat que s'està vacunant per edats segons el criteri de "l'estratègia nacional". "Si ens dediquem a vacunar personal essencial, deixarem de vacunar a gent de més de 60 o 70 anys", ha insistit. Després de la inèdita sentència judicial ordenant la vacunació d'un col·lectiu concret des del Govern espanyol ja s'ha advertit que el Ministeri de Sanitat s'encarregaria de la vacunació en cas que Salut no ho fes.