Público
Público
Elecciones autonómicas y municipales 2023

Sánchez escenifica la ruptura amb l'independentisme: "Vostès no volen resoldre la crisi, volen viure en ella"

El portaveu d'ERC al Senat, Joaquim Ayats, acusa a Sánchez de fer un "joc electoral" amb la crisi catalana i el president del Govern li respon que els independentistes "vivien millor amb el PP en el Govern".

Imatge d'arxiu de Pedro Sánchez al Senat. / EFE

El Senat ha estat testimoni del primer desencontre públic entre Pedro Sánchez i l'independentisme després del fracàs dels pressupostos generals de l'Estat al Congrés i l'avançament electoral anunciat per Sánchez. El president espanyol ha protagonitzat un dur intercanvi de retrets amb el portaveu adjunt d'ERC al Senat, Joaquim Ayats, a compte de la ruptura de les negociacions per resoldre la crisi territorial a Catalunya, durant la sessió de control al seu Govern.

Ayats ha acusat aquest dimarts l'Executiu de fer "un joc electoral" amb les negociacions i ha assegurat que Sánchez va trencar les negociacions per "por" a la ultradreta i als barons del seu propi partit. "Vostès mai van voler dialogar, vostès no volen resoldre la crisi a Catalunya; volen viure de la crisi a Catalunya. Vostès vivien molt millor amb el Govern del PP", li ha etzibat el president al senador d'ERC.

Per a Sánchez, és un "plantejament infantil" acusar l'Executiu socialista d'haver-se aixecat primer de la taula de negociació, quan, al seu parer, la qüestió de fons és que els partits independentistes i el Govern de la Generalitat "no volen negociar". "Han demanat a aquest Govern coses impossibles. No s'han pres seriosament els espais de diàleg i negociació. No han obert un diàleg sincer amb el Govern d'Espanya per arribar a una solució real i constitucional".

Ayats ha insistit que va ser Sánchez el que va trencar el diàleg "mitjançant un Whastsapp i de forma unilateral". "No tenen coratge per resoldre el conflicte. Volen guanyar les eleccions i fer una demostració de força davant els seus barons monàrquics". El president ha descartat una cessió davant la pressió de la dreta i ha afirmat que el partit que ha cedit és ERC, davant els "sectors més radicals" de l'independentisme.

"La valentia és seure en una taula de diàleg. Continuar amb el viatge enlloc de l'independentisme no és ser valent. Els succeirà el mateix que al PDeCAT, seran devorats pel tigre de l'independentisme", ha insistit Sánchez.

També s'ha enfrontat el president del Govern estatal amb el portaveu del PP a la cambra alta, Ignacio Cosidó, que ha utilitzat, com en altres ocasions, la immigració per criticar l'Executiu. "L'arribada d'immigrants irregulars s'ha multiplicat per tres. Ha convertit Espanya en la principal porta d'arribada d'immigració irregular a Europa".

"És difícil en vuit mesos de Govern fer més mal a Espanya del que vostè ha fet amb el seu relator, les seves pseudocimeres bilaterals, les seves taules de partits al marge del parlament... No només ha humiliat milions d'espanyols, ha indignat vostè molts socialistes ", ha dit Cosidó, que ha augurat la derrota del PSOE a les eleccions generals.

"Tindrà molt de temps per escriure, però de veritat"

"Després el 28 d'abril no podrà donar la quarta volta al món, i haurà de prendre decisions tan transcendents com triar el color de la seva alcova. Tindrà molt de temps per escriure, però escriure de veritat. Li suggereixo dos títols: Història d'una traïció i Manual de l'incompetent", li ha etzibat al president, que ha defensat la "moderació i la construcció en positiu" enfront de la "crispació i l'insult" que, segons la seva opinió, representa el PP.

"Entenem la Constitució com una carta de drets i llibertats i no com una carta punitiva, com fan vostès. Defensem una Espanya no retrògrada, com la foto de Colón que representa la involució. Tenen un sentit patrimonialista del poder i així li va a vostè, senyor Cosidó ", ha tancat Sánchez.

L'ambient preelectoral s'ha deixat sentir a la pregunta de Unidos Podemos, un dels principals socis del Govern en aquests vuit mesos i també un dels principals impulsors de la moció de censura. La portaveu del grup confederal al Senat, Pilar Garrido, ha assegurat que l'Executiu "no ha estat a l'altura de les circumstàncies". "Si vostè ha estat president ha estat pel treball d'aquest grup i per l'existència d'una majoria progressista al Congrés que li ha donat suport. I, sobretot, per una majoria que ja empenyia una nova Espanya al carrer: les dones del 8M, els pensionistes... ens sentim decebuts perquè vostè no ha estat capaç ni de tenir cura ni de sostenir aquesta majoria".

Garrido ha acusat Sánchez de "no ser un president valent" i de no tenir "un projecte per al nostre país". "Entenc que estem en precampanya i que vol distanciar-se del PSOE. Però jo vull donar-li les gràcies al seu grup per ajudar a treure moltes de les lleis que hem tret", ha respost el líder de l'Executiu. Garrido ha assegurat posar en valor les paraules de Sánchez, però ha defensat que a aquestes paraules no les segueixen els fets: "Pregunti als desnonats i als immigrants malalts de càncer".

El president sí que ha entrat en aquesta ocasió al debat amb la portaveu de Unidos Podemos i ha tret pit de les reformes dutes a terme durant el seu mandat: "Caldrà preguntar als pensionistes als quals hem pujat les pensions per sobre del cost de la vida, o la recuperació de la Sanitat universal, o l'impuls al pacte d'estat contra la violència de gènere, o als beneficiaris del bo tèrmic. Agraeixo la seva bona voluntat tot i la discrepància per la proximitat de les eleccions", ha conclòs Sánchez.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?