Público
Público

Debat d'investidura Sánchez és investit president del Govern espanyol després de quasi nou mesos en funcions

El Congrés atorga la confiança al líder del PSOE amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions. Com estava previst, cap diputat socialista ha trencat la disciplina de vot del seu grup.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez (i), és aplaudit pel seu grup després de la seva intervenció a la investidura. / EFE

alexis romero

El Congrés ha investit aquest dimarts Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol. Amb 167 vots a favor (PSOE, Unidas Podemos, PNB, Más País, Compromís, Nueva Canarias, BNG i Teruel Existe), 165 en contra (PP, Vox, Ciutadans, JxCat, CUP, Coalición Canaria i PRC) i 18 abstencions (ERC i Bildu), la Cambra ha atorgat la confiança al candidat socialista.

El triomf de Sánchez arriba en segona votació d'investidura, en la qual només es requeria una majoria simple (més vots a favor que en contra), i després que el candidat perdés la primera votació diumenge passat (en la qual es necessitava una majoria absoluta, 176 vots com a mínim).

La investidura es produeix després de gairebé nou mesos de Govern estatal en funcions, des del 28 d'abril de l'any passat, quan es van celebrar unes eleccions. En aquest temps s'han produït dos procediments electorals (a les Corts Generals) i diversos processos de negociació que van resultar fracassats.

Amb la decisió de la Cambra Baixa es conformarà un Executiu de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos, amb cinc carteres ministerials per als de Pablo Iglesias (una vicepresidència d'Assumptes Socials, Ministeri d'Igualtat, Ministeri de Consum, Ministeri d'Universitats i Ministeri de Treball).

El debat que ha precedit a la segona votació d'investidura ha prosseguit amb el mateix to agre que es va donar durant les dues sessions plenàries anteriors, el dissabte i el diumenge. Ja en la seva intervenció, Sánchez s'ha mostrat convençut que guanyaria la votació per convertir-se en president del Govern espanyol amb plenes facultats.

El líder del PSOE li ha dit a PP, Vox i Cs que "van perdre les eleccions i perdran la votació d'avui". Sánchez ha lamentat la "crispació" i el to crispat que han emprat les dretes en les últimes sessions plenàries: "O governen les dretes o no hi ha Govern a Espanya, sempre fan vostès el mateix. No els compensa seguir en l'enrabiada indefinidament".

El president de PP, Pablo Casado, ha realitzat un discurs tornant a situar Sánchez fora del constitucionalisme: "Quan s'està més còmode amb qui ataca que amb qui l'ataca es deixa de ser constitucionalista". "Ultra és qui atempta contra la igualtat. Ultra és vostè i tots els que li donen suport. Ha preferit convertir-se en l'home de palla del separatisme que en un home d'Estat. No hi pot haver més de res si hi ha menys Espanya".

Iglesias li demana a Sánchez "fermesa" davant de les dretes

Casado també ha afirmat que el seu partit vol "una Espanya que no s'obstini en lluita de classes ni de gènere". El president de Vox, Santiago Abascal, ha dedicat la major part de la seva intervenció a enumerar els casos d'agressions masclistes, però només les comeses per homes estrangers; posteriorment, la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha rebatut el diputat assegurant que "un 76,3 per cent condemnats per violència sexual són espanyols. El problema no és la raça ni l'origen, és el masclisme", ha remarcat.

El líder d'Unidas Podemos li ha demanat al ja investit president "la millor fermesa democràtica" davant els atacs de la dreta. "No ens atacaran per les coses que fem, sinó pel que som", ha assegurat. Sobre això, ha volgut enviar un missatge a diversos col·lectius els drets dels quals es troben qüestionats per l'extrema dreta. Així, ha avançat que el pròxim Govern estatal treballarà per garantir els drets de les dones i del col·lectiu LGTBI "perquè puguin estimar i organitzar les seves famílies com els doni la gana".

La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, ha intentat convèncer de nou als diputats del bloc socialista que trenquin la disciplina de vot del seu partit, com ja va fer en la primera jornada del debat d'investidura, el passat dissabte. "Saltin la disciplina de vot un cop per garantir la convivència. No hi ha en aquesta bancada un vot valent com el de la senyora Oramas? No hi ha cap diputat que s'atreveixi a dir el que vostès mateixos deien durant la campanya?".

Des d'ERC, la diputada Montserrat Bassa ha assegurat que li "importa un rave la governabilitat d'Espanya", però ha apel·lat a la "empatia" i al "diàleg" per resoldre el conflicte polític de Catalunya. "Des de la gestió de la ràbia i la impotència, des de l'empatia, avui votem l'abstenció per donar-li una oportunitat a l'diàleg", ha afirmat.

La presidenta de Congrés, Meritxell Batet, acudirà aquest dimarts a les 17.30 al Palau de la Zarzuela per comunicar-li a Felip VI el resultat de la investidura a l'efecte del nomenament de Sánchez com a president del Govern espanyol.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?